Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: diskuse

Od: Anonym: hraničář <> ( ---.144.broadband2.iol.cz )
Kdy: 17. 07. 2005 19:57
Předmět: Re: diskuse

Jestli jsem to dobře pochopil, tak s trochou nadsázky řečeno, jsme v háji kvůli liberální teologii a farářům.
Domnívám se, že již ze srovnání nastíněných problémů je patrný markantní rozdíl. Z mého pohledu srovnáváte dílčí, "plevelná" negativa omezených účinků ("tam, kde kvete")s rakovinotvornými dějinnými silami, jež skutečně nejenže dokázaly otřást světem, ale hlavně svoji destrukci, což považuji za principiálně důležitější, dovést do stavu, z kterého již nelze dosáhnout původních hodnot.
I když různý výklad a přístup k Písmu, byť na sofistikovanější bázi, může pochopitelně působit devastačně a vyvolat potíže nejen duchovního rázu, lze s odstupem doby hodnotit tyto jevy jako svým způsobem "přirozené" excesy neustále se vyvíjejícího organismu. Tím nechci plédovat pro teologii osvobození či dělat advokáta liberální teologii, ale nedomnívám se, že by se jednalo o něco nového pod sluncem. Každopádně jako laik a doufám, že nejenom já, bych na těchto webovkách z Vaší strany přivítal seznámit se, třeba i v hlavních bodech, s kritikou liberální teologie (zde nastíněna pouze neznalostí Krista dětmi farářů, ale slovy našeho Pána řečeno "Kdo je bez viny, ať hodí kamenem", čímž myšleno obdobné nevědění mnoha dětí členů sborů!).
Ač faráře (pravděpodobně pod vlivem inklinace k vojenské historii a identifikace se s jejími vzory) považuji za klíčovou osobu v životě sboru, lze si jen těžko představit, že by svým významem i počtem v řádech stovek či tisíců dokázali vyvážit brutální, dlouhodobé nasazení, ve srovnání zvláště s místními církvemi, téměř nevyčerpatelných materiálních a lidských zdrojů celé nacistické a komunistické totalitní mašinérie (v evropských enklávách, asijských a afrických regionech nutno neopomenout taktéž muslimské).

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód