Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.static.bluetone.cz )
Kdy: 09. 09. 2021 08:03
Předmět: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

Poláku, nepředstírejte laskavě, že se sebeméně zajímáte o otázku vědecké relevance Písma.
To, jakým způsobem se velké množství věřících (skutečně velké množství) vztahuje k pravdě, k historické realitě, k faktům, to jde směle nazvat kognitivní poruchou. To je váš problém a zkáza vaší duše, že jste se zásadně rozhodl obejít se bez pravdy, že vykazujete tak velkou potřebu "lhaní pro Krista". Vztah vědy a víry představuje mystérium, které rozhodně není řešitelné vašemi úsměvnými amatérskými manipulacemi.
Jenom tolik vám chci říci, že jste se v nejzákladnějším nezorientoval ve skutečnosti, nakolik je tato historická a textová kritika Starého zákona propojena s církví. Nejedná se o nějakou mimocírkevní intervenci. Výše jsem "hostovi" zkoušel vysvětlit, že tohle jsou záležitosti naprosto zdomácnělé už spoustu desetiletí na evropských TEOLOGICKÝCH fakultách. Profesor Slavomil Daněk, starozákoník, kterému se tu z hloubi své malosti posmíváte, byl dlouhá léta farářem reformovaných sborů v Podkrkonoší. Jsou to v neposlední řadě pedagogové teologických fakult, kdo vyšlapávají tyto stezky.
Věda představuje jiný region než víra. Každopádně věda pro nás má zajímavější hodnoty než vaše svévolná, subjektivní a vědou pohrdající víra. Ta má hodnotu tak možná pro vás osobně, jinak ne. Bez pravdy a bez hledání pravdy nelze hodnotně žít.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód