Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

Od: Anonym: host88.103.227.--- )
Kdy: 08. 09. 2021 22:34
Předmět: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

Myslím, že i pro Luthera a Kalvína bylo Písmo něčím zcela jiným, než nějaké legendy světců nebo běžná světská literatura. Samozřejmě odlišuji i dobrou literaturu do braku, odlišuji i odbornou literatur od dětských kníže. Bible je pro mě měřítkem víry, čemu věřit a tak. Chápu, že to máte jinak.
Víte, že Mojžíš nežil - historicky? Jak to víte. Já tomu věřím, protože věřím Bibli, celá je pro mě věrohodná, takže jí pak věřím jako celku. Samozřejmě nepopírám, že jednotlivé knihy psali lidé, ten element tam prostě je, např. autoři uměli zmínit slabinu druhého a svoji taktně zamlčeli. Ale věřím, že Písmo je inspirované, to je ostatně někde v Novém zákoně a tomu věřím.
Vy ostatně taky něčemu věříte. Jestli to je věda, odvoláváte se na historii, jste pak vůbec schopen uvést zdroj, o který to opíráte. Já třeba věřím teorii relativity, chápu ji jako dobře popisující model, znám autora, je to všeobecně přijímaná teorie. Nejsem fyzik, takže věřím, co mi oni předkládají k věření. Kde je zdroj Vašeho vědění? Jak ty věci víte, co sebevědomě tvrdíte či spíše popíráte? Za totality jsem se setkal např. s názorem, že víru a Ježíše vymysleli lidi někdy ve středověku. Že Ježíš historicky neexistoval. Stačí trochu historických pramenů a lze dohledat, že o Ježíšovi se vědělo. Komunisti tehdy krmili mládež nehoráznými lžemi. Vaše argumentace mi přijde ve věci Mojžíše poněkud podobná.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód