Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

Od: Anonym: host88.103.227.--- )
Kdy: 08. 09. 2021 12:50
Předmět: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

Obávám se, že nerozlišujete psychotické a neurotické projevy. Hysterický projev já řadím mezi neurotické chování, psychózou se označuje buď schizofrenie, nebo bipolární porucha osobnosti. Tehdy u Anděla jsem tam viděl jen hysterický projev, nemyslím, že ten kazatel je duševně nemocný. Nemám rád takové chování a je ho všude plno.
Dřív mi třeba vadilo oslovování od jehovistů, nyní naopak musím říci, že míra jejich vnucování je malá. Pokud stojí u východu z metra, nikomu nic necpou do ruky, stojí stranou a kdo chce, může s nimi mluvit. Na rozdíl od běžných rozdávačů reklamy, kteří to vnucují.
Ano, byl to evangelikální kazatel, jeho projev mi nesedl, ale jak o něm píšete mi přijde daleko horší. Já nikoho neposílám k psychiatrovi, to dělali svého času bolševici a právě vůči věřícím lidem. Ne farářům, co drželi ústa a krok, ale lidem, kteří se uměli ozvat, nekolaborovali s režimem.
Zmíněný kazatel tam říkal něco, že Bůh miluje lidi a já si opravdu myslím ,že to je pravda. Vy ovšem víte, že co říkal - ač jste to neslyšel - tak bylo špatně.
Druhému odstavci, co jste psal, moc nerozumím. Vyznívá mi to ve smyslu, že těm zázrakům v Ježíšově době nevěříte, minimálně je silně zpochybňujete. Jestli jsou evangelia a skutky mýty a legendy, tak já bych se pak ptal, čemu vůbec věříte. Např. Židé věří, že Bůh skutečně dal Tóru na Sínaji. Pokud by toto nebylo, jejich náboženství je zcela prázdné. Pokud by evangelia a skutky zachycovaly jen jakési legendy, tak já bych nevěděl, čemu věřit. Pak by byla otázka, jak to bylo i se starozákonními zázraky, jestli opravdu Bůh rozdělil Rudé moře, jestli se stala znamení v Egyptě jako promění vody v krev atd. Pak by asi mýty bylo i toto. Desatero a zákon je pak souborem dobrých rad a shrnutím živnotních mouder, ne něčím, co je skutečně od Boha. Bůh pak je jakousi neosobní silou, abstrakcí přírodních zákonů a zákonů logiky, ne živou osobou.
Obávám se, že každý stojíme dosti jinde a není-li tu společná platforma, nelze moc o čem diskutovat.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód