Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: katolíci

Od: Anonym: host88.103.227.--- )
Kdy: 07. 09. 2021 23:07
Předmět: Re: katolíci

Reformace a církve z ní vzniklé, tam tam bylo právě to vymezení se vůči ŘKC. Nakonec i katolický kněz M. Jan Hus církev (katolickou) kritizoval. Mnozí katolíci ho i dnes označí za bludaře, na rozdíl od oficiálních míst, kde je zdrženlivost, případně i uznání Husovy činnosti. Asi je dobré vědět, čemu věřím, např. zásada poměřovat vše Písmem a ne tím, co učí katolická tradice. Odmítá se tím v podstatě tzv. učitelský úřad církve, tzv. Magisterium. Pokud papež něco učí ex cathedra, je neomylný. Neomylnost papeže, v ŘKC neznamená neomylnost ve všem, týká se věcí učení. Obvykle papež něco takto vysloví, co bylo už předtím dlouho dobu všeobecně přijímáno jako platné.
Chápu, že pro někoho jako katolíka je těžko přijatelné, že učit o Bohu může "kdekdo". Kdokoli může říkat cokoli. Protože tu není žádná lidská autorita. Když někdo nebude chtít něco akceptovat, tak se odvolá na Písmo, které se vyloží po svém - a nikdo mu nemá co říkat. Nebo nějaké malé denominace nebo samostatné sbory, kde Písmo fakticky vyloží jeden člověk, pastor nebo kazatel - a tak to je směrodatné. Autoritářský systém, který je v ŘKC fakticky nepředstavitelný.
Já třeba beru tu zásadu reformace, mít jako hlavní autoritu to, co je v Písmu. Ale je určitě mít dobré i mít jasně formulované učení, tj. výklad, co to znamená. Učení základních pravd, které je všeobecně přijímané. Co se takto přijme, tak je potom obsahem vyznání neboli konfese. Neboli umět jasně říct, jak tomu Písmu rozumíme a za čím stojíme. Asi je tu nějaká všeobecná shoda napříč církvemi nebo skupinami církví. Třeba učení o Trojici, v tom mít shodu s katolíky. V učení o očistci se shodovat s církvemi, kteří toto neberou.
Řadu katolíků, co jsem poznal, tak mi přišlo, že Boha milují víc než mnozí evangeličtí křesťané (nemíním jen ČCE, ale i baptisty, CB atd.). Povolání kněze dosti vyžaduje - vzdát se rodiny, možnosti mít manželku, podřizovat se církevním autoritám, tj. překládání z fary na faru, žádné volení faráře jak v ČCE. I řádový život chce velké oběti. Na druhou stranu, nemyslím, že by to Bůh ustanovil, aby se kazatelé neženili a lidi žili v klášterech. V učení opravdu s katolíky v řadě věcí se shodnout nemohu. Vážím si ale mnohých pro jejich charakter i styl života. Na druhou stranu, nebudu tvrdit, že jsem nadšený z každého katolického hodnostáře. Krytí nemravného života některých kněží, podpora podivných politiků typu Klause a Zemana, tak to fakt nemusím.
Pokud jde o svátky, tak to znám. Lidi mimo církev přijdou do sboru, pokusit se je oslovit. Ze slušnosti se oni oslovit nechají, jsou hosté, co mají dělat. Nevzpomínám, že by z takovýchto oslovení byli noví věřící. Přiznám se, že když třeba já naopak šel do katolického kostela, byl jsem radši, když mě nikdo moc neoslovoval. Pokud jsem o kontakt tolik nestál, tak naopak se mi nevnucoval. I to podávání rukou po mši, s cizími lidmi, to bych ani nemusel. Ani jsem před lety nebyl nadšený, když husitský farář se mi ptal, odkud jsem. Přitom to bylo jen o tom, že jsem v tom městě čekal na vlak, akorát to vycházelo, kostel byl poblíž nádraží, tak jsem se zastavil. Nestál jsem o další kontakt.
Katolická církev je velká církev. Myslím, že je víc věcí, které se jde od nich učit.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód