Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Mají se faráři bát o práci?

Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 25. 07. 2020 14:43
Předmět: Re: Mají se faráři bát o práci?

Havel přece nebyl "děvkař", ale konsensuální polygamista. Nebo možná byl tím, čemu se dnes říká polyamorik. Děvkař loví ženy, sbírá zářezy, svůj reálný osobní život zpravidla tají. - Havel hrál se svým okolím, se svou manželkou čistou hru, všichni se součástí tohoto způsobu osobního života stali svobodně a dobrovolně, všichni to byly dospělé a svéprávné osoby, s nemalým rozhledem.
Zde se ukazuje zádrhel spojený s termínem morální integrita: je to určitý nárok etické odpovědnosti, ochota činit svůj život principiální, podrobit ho značně vysokým nárokům, oslovovat své okolí jako svobodné bytosti. S morální integritou nijak nesouvisí to, jestli se vnější projevy mého jednání podobají nebo nepodobají chování a normálnosti okolí. I hrdinské činy se přece vymykají okolí. Morální integrita = být v souladu se sebou a se záležitostmi, kterým věřím.
Protože věřím pravděpodobně jiným záležitostem než V. Havel, můj osobní život se mu příliš nepodobá. Ale Havlovu integritu zpochybněnou jeho životem nevidím.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód