Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Pokus o analýzu

Od: Uživatel Evangnetu Martin Soběslavský <>
Kdy: 22. 03. 2007 00:14
Předmět: Pokus o analýzu

*** Nové "Cafe Marathon" je diametrálně odlišné od původního. Přestala do něj chodit velká většina štamgastů, kteří mu zůstali věrní léta. Je to pochopitelné, protože současný outfit je původnímu Marathonu na hony vzdálený. Je věcí osobního vkusu, zda je to změna pozitivní nebo negativní - paleta názorů je a bude pochopitelně pestrá. Osobně mi přijde škoda, že s Alpínem odešla klientela blízká disentu a Chartě 77, která se sem naučila chodit právě díky Alpínovi, Alence, popř. Hance. Škoda Magora, Němcových, Leštiny, Zajíčka, Čuňase a dalších. Mám za to, že dobré jméno naší fakulty nekazili.
*** Ať už o novém nábytku soudíme cokoliv, je třeba zohlednit, že starý nábytek už byl za zenitem a byla v dohledu doba, kdy by bylo nutné jej obměnit, zejména barový pult. Na to bylo pamatováno ve staré nájemní smlouvě, kde se zohledňovala amortizace nábytku pravidelnou platbou (+nájemné, +paušál za energie). Tyto peníze však nebyly deponovány. Bylo tedy nezbytné, aby nový nájemce, chtěl-li podnik obnovit, pořídil nový nábytek na vlastní náklady, pochopitelně podle vlastního vkusu. Stávající nábytek po mém soudu není kavárenský, ale barový.
*** Bezpochyby pozitivním posunem je zlepšení situace s odvětráváním prostoru. V současné době se v Postmarathonu kouří od 17:00 a i po této hodině je v baru dýchatelno, protože nový nájemce vzduchotechniku na vlastní náklady opravil. Byvší nájemce o opravu za poslední dva roky několikrát žádal, protože podle smlouvy bylo toto v kompetenci ETF. Nestalo se nic s poukazem na špatnou finanční situaci.
*** Co se týče nabízeného sortimentu: výběr destilátů se utěšeně rozrostl, otázka je, jestli jeho ceny jsou pro studenty akceptovatelné. Výběr čajů dosáhl monumentálních rozměrů, výběr nealko nápojů je taktéž pestrý (TOČENÁ KOFOLA!!!). Co se týče kávových produktů, je nabízen klasický standard. Zde bych rád, coby člověk "od fochu", dodal, že káva Procaffe, která byla servírována ve starém Marathonu, měla hustší pěnu (díky lépe seřízenému kávovaru a mlýnku) a sametovější chuť. Směs podávaná v současné době se mi jeví poněkud kyselá. Od utěšeného zvyku servírovat s kávou 1 dl vody bylo bohužel upuštěno.
Nesporným pozitivem je současná nabídka studených pokrmů za ucházející ceny. Pravda, v menze lze pořídit bagetu za 16 Kč, ale cesta tam a zpět trvá cca 10 min. Lze si tedy vybrat: a) bageta hned za 25,- Kč nebo b) 10 min. cesta = bageta za 16,- Kč. Každý podle svých preferencí. (Vzhledem k vrozené lenosti volím dražší variantu :-))
*** Obsluha je milá, vstřícná a v rámci možností rychlá.
*** K cenám. Nejstručněji to lze vyjádřit asi takto: Tam, kde se stávající nabídka kryje s bývalou se nezdražilo všechno, nezlevnilo nic. Destiláty zdražily bez výjimky, protože tam, kde zůstala cena zachována ji navyšuje snížení objemu nápoje z 0,05 l na 0,04 l. Vína se taktéž zdražila bez výjimky. Pivo podražilo o 2 Kč, ale jedná se o 11ku, takže cena je defacto totožná. Obligátní studentský čaj podražil ze 17,- na 20,- Kč, juice zdražil na 10 Kč / 1 dl (původně 15 - 18 Kč / 2 dl).
*** Všechny tyto změny nejsou samoúčelné. Současný nájemce má oproti Alpínovi dvojnásobný nájem, je tedy logické, že zdražit musel. (Pravda, lze zvolit i jinou strategii, ale v případě jejího neúspěchu by ztráty byly vyšší) Bar zatím z dlouhodobého hlediska přebytkem hostů neoplývá. Mohu-li si dovolit prognózu, myslím, že v současné podobě celé dva roky, na které je podepsána smlouva, fungovat nebude. Soudím, že provoz ukončí nejpozději v červnu 2008, kdy nebude rentabilní dotovat zásadně prodělečné letní prázdniny. (V letošním roce je nutně bude nový nájemce sponzorovat, podruhé to neudělá.)
*** Abych své dojmy stručně shrnul: Z mnohého výše napsaného mi plyne, že nešlo o dobré jméno ETF, ale o potřebu Marathon výhodněji pronajmout a nechat zrekonstruovat na náklady nového najemce. Ekonomicky se jedná bezesporu o správné rozhodnutí. Problematickou pro mě zůstává a zůstane cesta, kterou toto rozhodnutí bylo naplněno a trochu také, přiznávám, společnost, která se v Postmarathonu v současné době schází.
Zdravím M. Soběslavský

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód