Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: homosexuálové a evangelikálové

Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 27. 01. 2020 13:24
Předmět: Re: homosexuálové a evangelikálové

Ladislav Cajthaml napsal(a):
 Opět ta vaše zarytá neinformovanost spojená s agresivní posedlostí, Jiří  Poláku. "Relativizace", "humanismus", "liberální  teologie", "správné učení ředící nauky". Hrozně moc  investujete do vytváření nějakého vašeho příznivého obrazu, zato minimum do  seriózní a systematické rozpravy. Jsem si jist, že podobné reflexi nedáte  ani zbla jak na Evangnetu, tak ve vaší každodennosti. Neumíte říct, v čem je  liberální teologie špatně, v čem je humanismus špatně, co můžete mít proti  relativizaci, když největší relativizátor Zákona skončil na kříži. Podléháte  pravděpodobně nějakým špatným učitelům a málo kvalitním článkům. Ty vás  naučily leda nenávidět domnělý liberalismus a machrovat s vlastním  nehlubokým fundamentalistickým pojetím. Kdo vám řekl, že toto vaše učení je  "správné učení"? Jak jste přišel na to, že se Pán Bůh k tomuto  vašemu pojetí přiznává (viz výše)? Tyhle dojmy visí čistě na vaší pyšné  sebeprezentaci, na vaší suverénní víře ve vaši mravní nebo jakou to převahu  nad ostatními. Pravděpodobně nebudete patřit k příliš pozorným čtenářům  Písma, když jste si nevšiml, jak ostře Ježíš Kristus nakládá nositelům  těchto postojů, různým farizeům, zákoníkům, různým suverénním spravedlivým a  s jakou laskavostí přistupuje k těm, kteří nic nemají, leda vlastní chudobu,  hřích a vinu. Život veškerých společenstvích víry, nejde-li o sekty, spočívá  na kvalitní a náročné duchovní a myšlenkové výměně. Kdy se jeden od druhého  obohacuje, kdy se především zkouší poctivě argumentovat a formulovat.  Podobné vaše pyšné a neinformované nasazování proti všem, kteří nejedou vaši  fundamentalistickou notu, je celkem k ničemu. Kdyby byl Ježíš ve své době  fundamentalista, chodíte teď do synagógy, s dovolením.
1. Takže co je špatného na těchto směrech:
HUMANISMUS: středem a smyslem je člověk, nikoliv Bůh. Toto učení nemá s křesťanstvím nic společného, považuji jej za uhlazenou formu satanismu RELATIVIZACE, LIBERALIZACE : Bible je podřizována subjektivnímu výkladu, zpráva je "rozředěna", pochybnosti o základních dogmatech jsou nedílnou součástí, znakem je také akademičnost, odtažitost, oddělování bohoslužebného a všedního života. Z hutného pokrmu Božího slova, mocné a živé víry se snaží dotyčný (např farář) udělat takovou limonádu, kterou pak krmí posluchače, nebo píše články.
Moje farizejství: je to v podstatě jediná reakce na moje podněty k návratu k osobní víře a zbožnosti. Nelíbí se Vám být napomínáni , i když přímo Vás jsem primárně vůbec na mysli neměl. Vztáhl jste si mé napomínání na sebe a velmi Vás rozčiluje, že nezapadáte do obrazu křesťana majícího opravdovou víru. Tak mně nazvete farizejem, pyšným fundamentalistou a hotovo. Jo, také přístup, chápu jej.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód