Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: jaká zbožnost?

Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 25. 01. 2020 08:43
Předmět: Re: jaká zbožnost?

Jiří Poláku, opakovaně nevěcně tady tupíte ČCE, mou církev, svou církev. Jste dokonce jejím presbyterem, smutné. Když se proti tomuto počínání ohrazuji, protože mám svou církev rád a protože manipulativně a nepoctivě tupit někoho, kdo se nemůže bránit, mi připadá dost neježíšovské, ječíte následně jako Viktorka u splavu. Upozorňuji vás, že při naplňování vašeho plánu změnit ČCE k evangelikalismu, tohoto vašeho soukromého od reality odtrženého džihádu, narazíte na tisíce dalších protivenství a posměch a odpor jakéhosi Cajthamla bude ještě to nejschůdnější, co vás při této vaší církevní kovbojce potká.
Evangelikalismus naše církev samozřejmě nikdy nepřijme a má dobře. Byl by v úplném rozporu s tradicí a poznáním evropského protestantismu posledních několika staletí. Evangelikalismus lze považovat leda za jakýsi výraz americké nevzdělanosti a neurotičnosti. Jedná se o iracionální, sektářské přesvědčení o tom, že Bible jako celek (!) je Zjevení, úplně jiný druh knihy než všechny ostatní knihy, úplně jiné bytí než všechna ostatní bytí. Evangelikálství neumí koherentně interpretovat biblický text, zacházet s jeho sdělením, historickými reáliemi, popasovat se s rozpory biblického textu, jeho mytickými, metaforickými a narativními substráty. Neumí pochopit svět okolo sebe laskavě a partnersky, akorát mu dokáže vyhrožovat peklem. Všechny evangelikály, které jsem kdy potkal, spojovala sektářská nesnášenlivost, velice nemocný vztah k realitě, přítomnost vztahových a sexuálních neuróz, mimořádná míra osobnostní a duchovní nedospělosti, politický extremismus - a okolí z těchto evangelikalikálů mělo zpravidla hlavně bžundu.
Vaše bojování proti ČCE, jejímž jste přitom starším, váš přestup z CB do ČCE a následná zavolá snaha předělat ČCE do podoby CB je zhola absurdní. Zkuste si představit situaci, že vystoupíte z ODS, vstoupíte do ČSSD, tam následně získáte jakési postavení - a tepete v tomto postavení svou novou stranu, že nesnižuje daně, neprivatizuje zdravotnictví a veřejné služby, neruší zákoník práce a nechce si zvolit za předsedu profesora Petra Fialu. Už chápete, proč je váš soukromý žatecký džihád za "duchovní obnovu ČCE" tak nonsensový?

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód