Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: h.

Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 16. 04. 2018 09:24
Předmět: Re: h.

Uvádění zdrojů patří ke znakům serioznosti, protože je možné si podle toho ověřit, kdo, proč a za jakých okolností to napsal, ostatně historie "vědecké" diskuse je bohatá na případy zcela smyšlených citátů.
Pan doktor, docent etc. Dolista argumentuje zcela tendenčně a hlavně mate, ovšem jeho záměrem bylo prokázat správnost katolické nauky o tom, za jakých okolností mohou být spaseni i pohané. Tedy pohybuje se úplně někde jinde, nežli Vy.
Nezlobte se, že do Vás tak ryju, ale znal jsem pana Hellera, takže vím, že slovo חטאת je jedno z prvních, které jste se měl naučit, takže je to, jako když matematik RNDr. udělá chybu v malé násobilce. Ve Vašem vlastním zájmu by mělo být odvádět práci dobrou, a ne předstíráním skromného vyznání, že "nejste dobrý starozákonník", maskovat nepřemýšlení o věci.
Na slovo אשם stačí použít hebrejskou konkordanci, nebo některý z biblických programů s vyhledáváním, brzy zjistíte, jestli užívání těchto pojmů vykazuje ty znaky, o nichž hovoří pan Dolista. Mimochodem, Váš pan Adolf Novotný, teď jsem to zrovna zjistil, o tomto slovu mluví jako o důsledku hříchu, tedy ne o stavu, jak říká pan Dolista. Opravdu je to pouhopouhý dluh (debitum). Nic nevědomého.
K nepoctivosti pana Dolisty patří i to, že proti sobě staví dva pojmy, které jednak v žádné opozici nestojí, a hlavně, biblická hebrejština je na pojmy tohoto typu bohatá, těch synonym je vícero, což byste také měl vědět. Už proto není možné konstruovat takové závěry, jak to dělá on. Je to tedy slovíčkaření - Židé takovým výkladům říkají pilpul.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód