Téma: ČCE a zodpovědnost

Od: Anonym: Locika---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 02. 12. 2014 13:17
Předmět: ČCE a zodpovědnost

Navigace: link | přehled | fórum
Zdravím vespolek, zajímalo by mě, kde najdu na webu cíle hospodaření s majetkem církve a jejich naplňování. Kdo rozhoduje o jeho prodeji a jakým právem se k tomu nemohou vyjádřit ostatní sbory ČCE, které přispívají do rozpočtu?
Neorientuji se v tom, ale osobní zkušenost z právě navštíveného střediska Sola Gratia(pouhou milostí, spíš minulostí)v Bystřici p.H., mě rozhořčila. Objekt se má prodávat, důvod: je zadlužen. Objekt je sice majetkem církve, ale správce je právnická osoba, vybraná na základě výběr. řízení, ta udělala investice a tím dluh xy milonů. Proč se tak stalo, se neanalyzuje. Zodpovědnost za konání žádná.Jak se naloží s penězi z prodeje, vize žádná (asi platy farářům). Nemusím ani vzpomínat Herr Prokop a deset milonů fuc. Vedení církve nemající za nic odpovědnost, nemá mou důvěru a nemá právo natahovat ruce k malým sborům a žádat brebendu. Nemůže mě přimět se na takovém projektu podílet a žádám osamostatnění sborů. My se o svůj majetek, který nám byl svěřen, staráme, jak můžeme a penize potřebujeme v našem místě života.
Od: Kazatel ČCE Martin Fér <>
Kdy: 02. 12. 2014 18:04
Předmět: Re: ČCE a zodpovědnost

Dobrý den, o hospodaření mluví "Řád hospodaření církve" a najdete ho zde na Evangnetu: http://www.evangnet.cz/cce/czr/. Tam se dočtete i kdo rozhoduje o prodeji a že se v určitých situacích vyjadřují i ostatní sbory (resp. jejich zástupci).
Objekt v Bystřici není majetkem církve, ale Východomoravského seniorátu. Protože seniorát nebyl schopen pod vlastní správou dlouhodobě zajistit neztrátový provoz, pronajal budovu externímu nájemci (konal se k tomu mimořádný konvent, kde o pronájmu rozhodli zástupci všech sborů v seniorátu). Jaká je situace dnes, nevím, už jsem na jiném místě. Středisko potřebovalo velké investice, aby vůbec mohlo fungovat. Osobně bych byl pro prodej, ale nebyla před čtyřmi lety dobrá situace na trhu a nabídka pronájmu se zdála v rámci možností dobrá. Pokud neumíme s rekreačními středisky hospodařit tak, aby bylo hospodaření alespoň vyrovnané, nezatěžovalo nás personálně, nebo nepřinášela jiný zásadní efekt (např. prostředí pro setkávání a školení nejen párkrát do roka), nemáme to dělat. Co by s penězi za budovu seniorát dělal, je plně v jeho kompetenci a opět o tom rozhodnou zástupci všech jeho sborů na konventu. Že by to byly platy farářů, o tom pochybuji (ty v zásadě se seniorátem nesouvisí a spadají do jiné škatulky, nicméně stejně je to věc konventu). Situace je trochu složitější v tom, že středisko bylo získáno a z podstatné části opraveno ze zahraničních darů, čili by asi nějak měl být zachován záměr dárce - podpořit prostředí pro setkávání. Nicméně i v bohatém zahraničí už mají zkušenost, že budov podobného charakteru je potřeba se vzdát. Souvislost posledních vět jsem úplně nepochopil, ale vím, že ti kdo měli tehdy objekt na starosti odpovědnost brali velmi vážně a tuším, že je tomu tak i dnes.
Od: Anonym: Locika---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 03. 12. 2014 12:12
Předmět: Re: ČCE a zodpovědnost

děkuji, dost kompetentní odpověď.
Řešit ani studovat to nebudu, spíš jsem chtěla na tuto kauzu upozornit. Postřehy z pobytu: rozhodně mě personál nepřesvědčil o své loyalitě k správci, potažmo majiteli. Nevstřícný až hostilní (ne všichni), v církevním středisku možná běžné, pro mne nezvyklé. Cena za nabízené služby, ve srovnání s okolím vyšší. Když se podívám na presentaci střediska na webu ve vyhledávání možností pobytu, chybí foto, neaktuální info, popis žádný, atraktivita nula.
Zodpovědnost: přece musí být najemní smlouva sepsaná tak, že pokud vzniknou ztráty ze strany nájemce, musí je někdo uhradit, proč majitel? tu smlouvu bych si ráda přečetla.
Víc se tím zabývat nebudu, akorát těžko pochopím, jak může ČCE hodit na bedra takový objekt sboru (nevím, jak velkému), to je alibismus, nad tím si myji ruce…
Jsem přesvědčena, že středisko po prodeji bude prosperovat, potenciál tam v prostorách i lokalitě je.
Vidím, že pád ke dnu se táhne už léta a přesto jako řadový člen, o tom nevím, ikdyž do kostela zavítám aspoň 1x za měsíc, dva. Nic jsem neviděla, nečetla, neslyšela, v kostele, v Bratru, v Jiskrách.
Poslední mé věty z minule byly myšleny do budoucna, že projekt církev v takovéto režii mou podporu nemá. Pohrdání menšími sbory, kausy se nachávají vyšumět, nehledá se radikální řešení. Ok, konvent má být náš mediátor. Co se ke mně donese, tak prý to tam je, jak komustické schůze a nikdo tam nechce jezdit. Mě osobně by tam nikdo nedostal.