Téma: Genderový světonázor a názor křesťana

Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 20. 03. 2017 22:00
Předmět: Genderový světonázor a názor křesťana

Navigace: link | přehled | fórum
Dovoluji si otevřít novou diskusní větěv na základě zajímavého článku, nak který jsem narazil:
Muž jménem Laurel Hubbard, který se považuje za ženu, se přihlásil jako žena do mistrovství Nového zélandu ve vzpírání a pochopitelně nad ženami zvítezil. A proč by nemohl - podle nového světonázoru genderové ideologie totiž nerozhoduje, zda má tělo muže nebo tělo ženy, svaly muže či svaly ženy, nýbrž za co se považuje on sám.
Jaký je názor nás evangelických křesťanů? Já jsem proti. Považuji to za bláznovství a tu soutěž za podvod. (Prosím, diskutujme ve slušnosti.)
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 20. 03. 2017 23:01
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Martin Danihelka napsal(a):
   Ty žádný křesťan, natož evangelický křesťan nejsi. Buď si tedy pro cokoli  chceš nebo proti čemu chceš.
Děkuju Martine aspoň za nějakou odpověď, ale odpovídáš na něco jinýho. Já jsem se neptal na názor na mě, ale na názor na to zápolení ve vzpírání, kde v holčičím turnaji vyhrál ogar, protože o sobě za podpory současného světového názoru prohlásil, že je holka. A taky jsem prosil o diskusi ve slušnosti, myslíš, že bys to napříště zvládl?
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 21. 03. 2017 10:22
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Nemohu odpovědět na Váš dotaz, protože nejsem členem žádné církve, ale kéž by svět byl tak jednoduše nalajnován, jako se píše v Gn 1, 27. Evolučním biologům (což Vy tady holt neuznáváte, ale to se nedá nic dělat) spíš vrtá hlavou, kde se dvoupohlavnost vůbec vzala, když ji mnohé organizmy nepotřebují, a i vyšší se bez ní občas obejdou. Některé ryby dokonce v průběhu života pohlaví mění, ať příležitostně (chybí-li třeba v hejnu samec, přemění se v něj jedna ze samic), nebo ontogeneticky: mladá rybka je samičkou, starší kus samečkem. Ani s lidmi to není jednoduché - různé stupně hermafroditismu jsou častější, nežli se obecně soudí. Komplikuje to i sport: známý Hitlerův podvod na Olympiádě 1936 tak úplně podvodem nebyl: onen sportovec vydávající se za sportovkyni byl ve skutečnosti nezařaditelný - byl hermafrodit. Viz třeba http://zivot.cas.sk/clanok/11796/olympijske-blamaze-i-vydaval-sa-za-zenu-aby-ziskal-zlato. Máte pravdu, že za leckterými "světonázory" jsou všelijaké huráhysterie, ale nelze přehlédnout, že snad i věřící člověk musí reflektovat fakta, byť s jeho referenčními texty kolidují, jinak nežije ve víře, nýbrž v sebeklamu.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 04. 04. 2017 22:31
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Zajímavý článek na Granu. Doporučuji. Kéž by tak myslely naše sbory.
http://notabene.granosalis.cz/modules.php?name=News&;file=article&sid=4350&mode=&order=0&thold=0
Vybírám kousek:
Delegáti sborů BJB v souvislosti s diskutovaným postojem sboru BJB Praha 4, Na Pankráci vyjadřují toto stanovisko svých sborů: 1. Manželství, jako svazek muže a ženy považujeme za Bohem ustanovený řád, potvrzený mnoha výroky Písma. Jakékoliv jiné formy mimomanželských a partnerských sexuálních vztahů považujeme za hřích a porušení jasných biblických příkazů.
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 05. 04. 2017 10:14
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Tak prima. Ještě bych rád, jako člověk necírkevní, poprosil o přesné uvedení oněch "mnohých výroků Písma" a "jasných biblických příkazů". Se systémem odkazů na kapitoly a verše by to neměl být problém, ani není třeba je sem kopírovat, jedna z věcí, kterou, jak vidím, Evangnet umí, je automatické vyhledávání. Předem děkuji.
Mimochodem a pro úplnost, z BJB zní i jiný hlas: http://notabene.granosalis.cz/modules.php?name=News&;file=article&sid=4323&mode=nested&order=0&thold=0. Vámi odkazované prohlášení je patrně reakcí na něj.
Od: Anonym: Radek Čtvrtlík---.ppf.cz )
Kdy: 05. 04. 2017 12:19
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Bez ohledu na vyznání, faktem je, že podobných podvodů založených na "identity politics" se dnes na Západě ve sportu děje celá řada. Biologičtí muži/chlapci startují v ženské/dívčí kategorii, protože se "identifikují jako ženy", a samozřejmě vítězí, protože muž má vyvinutější muskulaturu, vyšší agresivitu, rychlost, výdrž a podobně. A nejde o žádné hříčky přírody, jako ve vámi uváděném případě. Je to vůči startujícím dívkám/ženám nefér a jde o jasný podvod, který umožňuje pomatená neomarxistická ideologie, která popírá i přírodní zákony. Co vrtá hlavou evolučním biologům je mi celkem putna. V drtivé většině případů je určení pohlaví nesporné a zvládne jej i malé dítě, a pro těch několik raritních případů je možno stanovit jasná pravidla (používá se tuším hladina testosteronu, nebo tak něco). Pokud se někdo narodil jako muž a "identifikuje se" jako žena, pak má holt smůlu. Ať se klidně obléká do ženských šatů a šminkuje, ale ženská kategorie ve sportu by pro něj měla být zapovězena. Sorry. Nikdo nemůže mít všechno. Já bych také chtěl být operní zpěvák, ale mám smůlu - neumím zpívat. A nebrečím nikde a nedožaduji se svého nároku na to, být operním zpěvákem.
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 05. 04. 2017 13:40
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

V pořádku. Ovšem lidi, které nazýváte "raritními případy", jsou lidé z masa a kostí, a také, řekněme, s "duší". Nemůžete se k nim stavět jen, jako k "případům".
Svět není tak přehledný, jak by si to majitelé vševědných textů přáli, ale ani (neo)marxismus s tím nemá, co do činění - komunisté k tomu neměli také žádný vstřícný postoj. Vůbec to nezapadalo do jejich pojetí společnosti, jako participace na výrobních vztazích typu vykořisťovatel/vykořisťovaný.
Ano, každé nejasnosti lze zneužít. Nevím, jak to řešit ve sportu, ale není to totéž, co Vaše neschopnost zpívat. Tito lidé jsou schopní sportovních výkonů, jen je nelze zařadit. Za jeden fotbalový, tradičně mužský, německý tým hrála žena, ani netvrdila, že je muž. Jen byla pro tým přínosem a arbitři došli k závěru, že zvykové rozlišení fotbalu na mužský a ženský není kodifikováno pravidly. Třeba by šlo pro tyto případy u vrcholového sportu vytvořit novou kategorii.
Ať už považujete tyto lidi za "raritní", nemůžete popřít, že existují. Že jsou lidé s hardwarem jiného pohlaví, než softwarem, nebo dokonce vykazují znaky pohlaví obou. To není žádná ideologie, pravicová ani levicová, nýbrž prostý fakt.
Tak co vy s tím, majitelé pravdy?
Od: Anonym: Radek Čtvrtlík88.103.92.--- )
Kdy: 05. 04. 2017 22:42
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Reagujete od věci a odvádíte pozornost k raritním případům. Ale budiž: sport má i pro tyto případy nastaveny pravidla, která řeší, kdo je v takovém případě muž a kdo žena a tyto pravidla nechť se dodržují. Subjektivní pocity by měly být irelevantní. 110kilový boxer taky nemůže boxovat ve welterové váze jenom proto, že se "cítí" být lehčí.
A nyní zpět k tématu - jasným případům. Biologický muž prostě nemůže startovat v ženské kategorii, protože je to unfair, podvod a nesportovní jednání. To pochopí každý člověk s alespoň půlkou mozku v hlavě. To, že chlápek tvrdí, že se cítí být ženou, je opět irelevantní.
Nikdo vám nebrání uspořádat olympiádu mužů identifikujících se jako ženy. Ale necpěte to tam, kam to nepatří, a neničte kvůli tomu sport pro miliony žen.
Pokud mi identity politics umožňuje podvádět ve sportu, stejně jako vpouštět čumily na dámský záchod či šatny, je to jen ukázka debility současné doby.
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 06. 04. 2017 07:05
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Především, pravidla se dají měnit podle nových poznatků. Že je možné jistých faktů i zneužívat, to je také jisté, ale tím nejsou popřena. Situace, která se nevejde do Vašeho obzoru, se jednoduše nedá odbýt tím, že jde o "raritní případ", či, jak s příkladnou křesťanskou láskou říkáte "hříčku přírody". Byť menšinové, reagovat se na tuto věc musí, to pochopí každý, kdo má i tu druhou půlku mozku, a kdo myšlení nenahradil, jak říká Pavel z Tarsu, mrtvou "literou", která "zabíjí".
Mimochodem - nejde jen o pocit jiného pohlaví, takoví lidé bývají přeoperováváni na to pohlaví, jímž se "cítí", ale musejí projít mnoha testy, než je jim to umožněno. V ČR se tím zabývají v Hradci Králové a řídil to tam před deseti lety zesnulý primář, kurátor místního sboru Vaší církve. Tak snad alespoň on v té vaší církvi mozek používal myšlení.
Nevím, že by někdo pouštěl někde čumily na dámské záchodky, zato jsem byl svědkem toho, jak byla z dámských záchodů vyhozena čistá a nepřeoperovaná žena, jen proto, e to vskutku nebyl příklad ženské krásy, proto byla vyhodnocena, jako chlap.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 06. 04. 2017 14:04
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

On ten sporťák mohl být přesvědčený na 100 %, že je žena, klidně může i myslet jako žena, být upovídaný jako žena, milovat květiny jako žena, atd. Ale položme si otázku, kterou nyní rozetneme toto téma: Menstruuje? (Aha!) Jestli ne, tak má tělo muže a stejně tak v rukách má svaly muže, a proto soutěžit s mužskými svaly v ženzké kategorii o zvedání činek je podvod. Tento případ je excelentní ukázkou debility dnešní americko-bruselské ideologie. Co je na tom kritické, je to, že Církev, která má Písmo, svoji osvědčenou tradici, to vše stvrzené samotným Božím Duchem, tak najednou neví a tápe. Tedy ona celá Církev ne, ale některé denominace ano…
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 11. 04. 2017 11:53
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Má-li někdo hardware muže a software ženy, jedná se o poruchu. Není to normální!
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 11. 04. 2017 14:58
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

To je možné. Je tím méně člověkem? Lidi bez nohou také mají poruchu a sportují.
Od: Anonym: Luboš Tefr <> ( ---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 14. 04. 2017 03:19
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Takže někdo s mužským tělem nastoupí ve sportu proti ženám, protože se cítí jako žena. Je to správné? Mohl by pak sportovec nastoupit v nižší váhové kategorii, protože se cítí lehčí? A mohl proti žákovi nastoupit dospělý, protože se cítí mladý? Já to považuji za hlouposti, asi proto že jsem materialista.
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 14. 04. 2017 17:57
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Moc nerozumím tomu, jak to souvisí s Vaším údajným materialismem. Ale podstata je někde jinde, totiž že to, že hranice mužstvím a ženstvím nejsou ostře dané, že jsou tu průniky, to je i "materiálně" jasný fakt, který někomu brání uznat jen jeho "vševědné svaté" knihy. Není to žádná ideologie, ani od EU, ani od nikoho jiného. Nic víc.
Jak s tímto faktem pracovat a aplikovat jej do různých oblastí života, to je otázka. Ve sportu, no nevím. Mně by to určitě žena - kulturistka natřela, to nepopírám. Sám nejsem zrovna podporovatelem iniciativ, jako je německé rušení rozdílu mezi dámskými a pánskými toaletami, to považuji za hloupost. Ale i vyznavači svatých textů by měli umět přijmout, že skutečně lidé nejsou jen čistě muži a ženy.
Od: Anonym: Luboš Tefr <> ( ---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 15. 04. 2017 05:27
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Jestliže nevíte, jak ve sportu určovat, kdo je muž a kdo je žena a zároveň připouštíte, že toto rozdělení je potřebné, tak jste vlastně v neřešitelné situaci. A protože pro daný případ je tato hranice "materiálně" stanovena fyzikálními a chemickými veličinami (např. hladina testosteronu), dostává se do rozporu s metodou "idealistickou", to je stavem mysli, jak se kdo cítí. Tedy předmětné osoby se musí daným (ve své době) pravidlům podřídit, protože nic lepšího nemáme.
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 15. 04. 2017 12:28
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Jestli chápu správně, co je to "materialismus" (krom toho, že je to z propagandistického slovníku komunistů), pak by Vás nemělo zaskočit, že vědomí (pohlaví) má původ v organicko chemických stavech a procesech těla, především mozku. Že nejde jen o pocit, nýbrž že je to i v genetickém nastavení konkrétního jedince, že (to se už opakuju) může mít i viditelné fyzické znaky obojího pohlaví najednou (třeba varlata i vaječníky).
K těm pravidlům, ano, ale ta se mohou měnit, a příležitostně i mění, přizpůsobují m.j. novým poznatkům. Pokud tedy nejste, jako tady ostatní, vyznavačem nějaké vševědoucí a nerevidovatelné pravdy ve svatých knihách.
Od: Anonym: Luboš Tefr <> ( ---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 15. 04. 2017 14:19
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Ano myšlenky a hmota lidského těla se ovlivňují a někdy je těžké vůbec určit co je co, a popsat myšlenky jako chemické reakce a elektrické proudy v mozku, je zjednodušené. Ovšem pocity nejde nějak exaktně definovat, takže současné poznání nám umožňuje definovat muže a ženu jen podle hmotného těla, tedy i proti vůli předmětného člověka. Dnes se vedou i diskuze, zda si člověk může zvolit rasu nebo třeba národnost. Napsal jsem "ve své době" tedy pravidla i zákony se musí měnit podle vědeckých poznatků Tady se naskýtá otázka vztahu vědy a víry a měnnosti - neměnnosti zákonů a pravidel, které jsou údajně od Boha. A vím, že právě někteří věřící mají zmatek ve své identitě ve smyslu žena - muž.
Od: Anonym: Velký pes--- )
Kdy: 15. 04. 2017 22:13
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Mňo tak já si myslim, že tyhlety úchylky se dají léčit dost jednoduše . Takovýmu holkoklukovi bych naordinoval přivázat na postel v blázincu a nad hlavu mu vyvěsit plakát Seleny Gomezové v plavkách a za půl hoďky sám uzná že dělal kravinu a svoji skutečnou orientaci velice rychle pochopí .
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 16. 04. 2017 11:53
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Tak ta cérka na té fotce z toho odkazu je krasavice, přesně můj typ (prosím, je zadaná?), mě by asi pohled na ni z homosexuality vyléčil, ale to říkám, protože nejsem homosexuál. Používat tu fotku jako lék na homosexualitu, no nevím. A co když je někdo na blondýnky? Pak třeba léčit fotografíí té kamarádky pana Babiše? Nebyly by účinnější třeba elektrošoky? Vím, že třeba u jiných neléčitelných psychických poruch to pomáhá.
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 05. 05. 2017 21:37
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Od: Anonym: Velký pes--- )
Kdy: 06. 05. 2017 09:09
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

A kde je náš odborník na homosexualitu pan Danihelka ? A néní náhodou Danihelka, vzhledem k jeho koncentraci nenávisti vůči lidem nesouhlasícím s homosexualitou , ten pan Škrob?
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 06. 05. 2017 11:58
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

Taky me to napadlo, ale nevim, kdo to moh' tusit.
Od: Anonym: Člen ČCE--- )
Kdy: 06. 05. 2017 17:45
Předmět: Re: Genderový světonázor a názor křesťana

jeden evangelík napsal(a):
 Taky me to napadlo, ale nevim, kdo to moh' tusit.
Řečeno stručně. Pan Škrob poučuje o nenávisti ale sám jí překypuje. Můj postřeh.
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 21. 05. 2017 11:53
Předmět: stanovisko slovenské evangelické církve o rodině

Stanovisko slovenské evangelické církve o rodině, jaké by ČCE nikdy nevydala.
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 21. 05. 2017 14:51
Předmět: Re: stanovisko slovenské evangelické církve o rodině

Nic moc. Celkem standardní, dost amatérská manipulace s historickým textem, aby mluvil o tom a to, co chci slyšet, bez ohledu na jeho vlastní obsah a kontext. Od učených theologů bych čekal něco sofistikovanějšího.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 21. 05. 2017 22:05
Předmět: Re: stanovisko slovenské evangelické církve o rodině

Tak ono nic nového, ECAV taková stanoviska vydává. Mi se líbí, že ECAV SK, stejně jako SCEAV a další, se nebojí říct jasně svůj postoj. V tomto případě, že manželství tvoří jeden muž a jedna žena, je nerozlučitelné, homosexualita je nesprávná. S tím se ztotožňuji. ČCE naopak oddává homosexuály, sezdává rozvedené, toleruje život na psí knížku i vlastním presbyterům. To vše v rozporu s Písmem, křesťanskou i protestantskou tradicí. Držím palce ECAV, aby obstála před zesvětšťováním i útoky LGBTQPXYZ aktivistů.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 26. 06. 2017 20:55
Předmět: Exkomunikovaný prohomosexuální farář slouží v ČCE

Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 26. 06. 2017 20:59
Předmět: Re: Exkomunikovaný prohomosexuální farář slouží v ČCE

Od: Kazatel ČCE Lukáš Král
Kdy: 28. 06. 2017 22:13
Předmět: Re: Exkomunikovaný prohomosexuální farář slouží v ČCE

Přečtěte si o té kause prosím pořádně! Na přímý dotaz jen vyslovil svůj soukromý názor, o němž i jiní dosvědčili, že jej nekázal, neučil, "nevyhlašoval ex cathedra"… Mohu mít názor opačný, ale myslím si, že za osobní názor (který není status confesionis) nelze církevně trestat.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 28. 06. 2017 22:16
Předmět: Re: Exkomunikovaný prohomosexuální farář slouží v ČCE

Teď už ten svůj názor může svobodně vyučovat, už je v naší církvi…