Téma: Někteří evangelíci jsou horší než ateisti

Od: Anonym: Joel Settnergebeisturm---.bluetone.cz )
Kdy: 15. 05. 2006 15:07
Předmět: Někteří evangelíci jsou horší než ateisti

Navigace: link | přehled | fórum
V ČCE jsou lidé, kteří jsou svým chováním zjevně mnohem horší než ateisti. Tito lidé jsou členy sborů, jsou ve staršostvech a je takových i pár farářů. Chovají se k ostatním jako psi. A je mi pak z ČCE na nic.
Včera jsem nebyl z určitých důvodů v kostele a jel jsem si nakoupit do hypermarketu. Byla neděle dopoledne, tudíž lze předpokládat, že většina spolunakupujících byli ateisté. Všichni se chovali ohleduplně, vstřícně, byli dobré mysli. Kdybych šel do kostela, potkám spoustu lidí, kteří na sebe jen vymýšlejí podrazy.
A ještě poznámka k VEČEŘI PÁNĚ. Lidé ze zadních lavic předbíhají lidi z předních lavic, aby se na ně dostalo nebo nevim proč. Lidé na které se nedostalo v prvním kole pak mají strach, aby vůbec bylo druhé kolo atp. Řeknu Vám, že lidé ve frontě u pokladny v hypermarketu mají lepší chování. A to se jedná o tak svatou věc, jako je VP. Je mi z toho opravdu zle.
Od: Anonym: Masox80.79.28.--- )
Kdy: 16. 05. 2006 16:39
Předmět: Re: Někteří evangelíci jsou horší než ateisti

Já mám někdy pocit, pane Joeli, že v neděli dopoledne často nakupují právě evangelíci (vy jste toho živoucím důkazem), takže být vámi, nebyl bych tak přísný. To je také možná důvod, proč jsou faráři jako psi - ovčácký, neboť musí své ovce tak trochu nahánět:-) A krom toho, VP je tu právě proto, abychom se učili si navzájem odpouštět. Každý z nás má kolem sebe pár lidí, kterým musí být z nás nanic (vás se to možná též týká). A proto bychom měli umět se u společného stolu usmířit. To mačkání a předhánění znám také. Mě je to důkazem spíše náboženské horlivosti, kterou jiní křesťné u nás prý postrádají. Radil bych vám, abyste zachoval chladnou hlavu a pokud ne (jak říká Jiránek) "synu, vrať se do svého hypermarketu".
Od: Anonym: Tomáš Pavelka---.185.broadband4.iol.cz )
Kdy: 16. 05. 2006 20:39
Předmět: Re: Někteří evangelíci jsou horší než ateisti

Masoxi, konečně si mi udělal radost. Můžu jenom souhlasit.
Od: Anonym: Soběslavský Ondřej <> ( ---.42.broadband3.iol.cz )
Kdy: 24. 05. 2006 21:30
Předmět: Re: Někteří evangelíci jsou horší než ateisti

Opakuji se. Proč se v církvi musíme skrývat v anonymitě. Jistě je smutné, když má někdo s církví a v církvi špatnou zkušenost. Nemělo by tomu tak být. Ale " bez závad tomu bude až v nebo ". Věřím milý anonyme, že v církvi je možné zažít i věci jiné, přeji Vám, aby to tak bylo. My faráři jsme si s církví, kterou - teď mluvím jenom za sebe - máme rádi, také ledascos užili. Možná, že nás to i poznamenalo a jednáme jinak, než bychom chtěli, měli… Pomozme si navzájem, aby toho nepěkného bylo co nejměně. Ondřej Soběslavský, Tábor tel 608363274
Od: Anonym: Petr---.grapesc.cz )
Kdy: 24. 05. 2006 23:55
Předmět: Re: Někteří evangelíci jsou horší než ateisti

Vždyt vy také máte napsané před vašim jménem anonym:)
Od: Anonym: Masox80.79.28.--- )
Kdy: 25. 05. 2006 00:49
Předmět: Re: Někteří evangelíci jsou horší než ateisti

Anonymové jsme všichni. Tajní ale jen někteří z nás.
Od: Anonym: Soběslavský Ondřej <> ( ---.42.broadband3.iol.cz )
Kdy: 25. 05. 2006 21:59
Předmět: Re: Někteří evangelíci jsou horší než ateisti

To, že je před mým jmenem slovem anonym, je svědectvím o mé nedostatečnosti ovládat technické vymoženosti, ale jinak od puberty mám hodně daleko než abych uváděl ony další údaje, které by nebyly pravdivé. Ondřej Soběslavský
Od: Anonym: Joel Settnergebeisturm---.bluetone.cz )
Kdy: 30. 05. 2006 16:01
Předmět: Re: Někteří evangelíci jsou horší než ateisti

Vážený bratře faráři, vzhledem k váší "nedostatečnosti ovládat technické vymoženosti" si Vám dovolím nabídnout jednu radu (naprosto dobře míněnou). Nedávejte k dispozici svůj mobil na internetové diskusi. Zejména ne na servrech idnes, lidovky apod. Musel byste vyměnit číslo nebo alespoň na 2 týdny vypnout mobil. Anonymita v církvi mi též nesedí, nicméně evangnet je součástí veřejné datové sítě, a proto jistá ostražitost se zveřejňováním svých osobních údajů, je dle mého názoru na místě. Hrozí Vám pak zbytečné veřejné dehonestování vaší osoby (neb na internetu se lidé nebojí být vulgární) a možnosti obrany jsou téměř nulové. S pozdravem Joel Settnergebeisturm (samozřejmě to není mé pravé jméno)
Od: Anonym: Martin Grombiřík---.vfu.cz )
Kdy: 01. 06. 2006 14:12
Předmět: Re: Někteří evangelíci jsou horší než ateisti

Problematika anonymity diskusí se zde již řešila, viz
K řečenému bych dodal následující:
Příčin, proč lidé na Internetu nepodepisují své příspěvky může být více:
1.) obyčejná lenost vyplnit registrační formulář
2.) podvědomý strach, že registrace k něčeu zavazuje a že se mé osobní údaje mohou ocitnout tam kde nechci (odprodeje databází uživatelů např. reklamním agenturám nejsou zase tak řídkým jevem, ačkoliv zrovna Evangnet bych z takového chování nepodezíral). Tolik k tomu, proč je "anonym:" před mým či Vaším jménem.
3.) zažitá tradice Internetu používat tzv. nicky (přezdívky), která nemusí mít nic společného se snahou skrýt svoji pravou totožnost - je to prostě takový folklór, člověk se zvolenou přezdívkou přihlašuje k nějakému programu, do nějaké skupiny apod.,
4.) strach z perzekuce při otevřeném projevení vlastního názoru. Tato příčina je však poměrně řídká v porovnání s příčinou následující, kterou je
5.) stud z ubohé úrovně vlastního příspěvku - každý má někdy chuť si zanadávat na poměry, nabízet jednoduchá řešení, do někoho si kopnout, plivnout, udělat z něj idiota, nabonzovat na něj nějakou špínu. Jenže pod takovéto příspěvky se těžko podepisuje. Přece nedopustím, aby si mojí známí, mezi kterými jsem Někdo, nebo támhleta slečna, o kterou stojím, nebo zaměstnavatel, který mne pokládá za slušného člověka apod. pomysleli, že jsem agresivní primitiv s fašistickým způsobem myšlení, který umí na druhé jen kydat hnůj. Zostřenou variantou tohoto bodu je
6.) padělání identity jiných osob, buď z "legrace" nebo přímo s úmyslem dotyčného poškodit.
6.) hra na "fantomy" webů - totožná osoba vystupuje pod různými přezdívkami (zažil jsem i případ, kdy tentýž člověk ve fóru pod různými identitami diskutoval sám se sebou). K psychologickému profilu těchto osob často patří to, že jsou napojeny (nebo to alespoň předstírají) na privilegované zdroje informací nebo alespoň drbů a baví se unikáním před "lovem" jejich identity ze strany ostatních diskutujících, případně znejišťováním, co vše vědí a co už ne.
Doporučuji Vám povšimnout si jednoho zvláštního jevu: dalo by se předpokládat, že svoji identitu budou v diskusi skrývat spíše zastánci menšinových názorů, především těch, které jsou i v naší "tolerantní" církvi předmětem určité perzekuce. Leč často tomu tak není. Na jedné straně se pod své příspěvky s klidným svědomím podepíšete Vy (předpokládám že zástupce evangelického "mainstreamu") tak já (ano, ano, ta "zlá" a "kontroversní" Coena, ale teď se nebavme o věcných rozporech). Na druhé straně bych řekl, že mnoho skutenčých anonymů či pseudonymů zastává názory, které bych řekl, že jsou spíše tradiční či většinové, a tudíž jim (alespoň na půdě ČCE) žádné potíže nehrozí, ventilují je však agresivní a nevěcnou formou, v okamžiku kdy jim dojdou argumenty, začnou se do vás osobně navážet apod. Čili bych řekl, že se spíše jedná o případ č. 5. a asi bych jim nezáviděl, kdyby pod takovými výplody museli číst své vlastní jméno.
Od: Anonym: Petr Hanč---.humlak.cz )
Kdy: 07. 06. 2006 12:46
Předmět: Anonymita

Pěkný rozbor, Martine. Masoxi, zajímalo by mě, jaký důvod máte pro anonymitu Vy, když diskutujete slušně a máte velmi rozumné názory.
Od: Anonym: Masox80.79.28.--- )
Kdy: 08. 06. 2006 10:16
Předmět: Re: Anonymita

Děkuju. Prvním důvodem je to, že jsem v pozici, ve které bych měl reprezentovat názory širšího společenství lidí. Někdy mé názory jsou mé osobní (není s nimi diskutované) a proto nechci to společenství lidí uvádět do ev. rozpaků a zasévat nedorozumění. Druhý důvod je ten, že pracuju z pozice "autority" a rád bych, aby takovou pozici zaujímaly jen argumenty (když budu hulvát, bude mi jedno, když se pod to podepíšu pravým jménem a když budu přitom zamindrákovaný, zvedne mi to sebevědomí). No a třetí důvod je ten, že masox je označení pro můj starý dobrý "pařanský" nick. Kdo mě zná více, ví, kdo jsem.
Od: Uživatel Evangnetu Petr Hanč <>
Kdy: 07. 06. 2006 13:12
Předmět: Registrace faráře na Evangnetu

Pane Soběslavský, když se chcete zaregistrovat na Evangnetu, tak jděte na registraci kazatelů - http://www.evangnet.cz/registrace/meldekazatel.php . Do položky "Uživatelské jméno" vyplňte třeba o.sobeslavsky nebo sobeslavsky (kvůli pohodlí by to nemělo být moc dlouhé), do "Email na Evangnetu" (když Vám na tuhle adresu někdo pošle email, přeposle se na Vaši běžnou adresu - viz násl. položka), do "Přesměrování" Vaši emailovou adresu na iol.cz (tu, kterou normálně používáte), do "Kontaktní email" též adresu na iol.cz, do "Osobní WWW stránka" můžete dát adresu Vaší webové stránky, pokud nějakou máte, jinak to nechte prázdné, "Osobní wap-stránka" nechte prázdné. Na mobil Vám přijde heslo. Když pak přijdete na evangnet.cz, vlevo dole jsou políčka "Jméno" a "Heslo". Do prvního políčka vyplňte ono "Uživatelské jméno" (třeba o.sobeslavsky), do druhého heslo, které Vám přišlo, a klikněte na "Přihlásit". Potom už v diskusi až do odhlášení nebudete "Anonym".
Od: Anonym: Joel Settnergebeisturm---.bluetone.cz )
Kdy: 17. 05. 2006 10:21
Předmět: Re: Někteří evangelíci jsou horší než ateisti

Děkuji za komentáře a mám k nim následující poznámky:
To: Adam Balcar Komický bon mot, ovšem ještě mnohem ďábelštější lest než strčit hodné lidi do hypermarketů mi přijde nastrčit ty podlé do kostelů a eventuálně jim i navléci talár a tabulky.
To: Masox S těmi nakupujícími evangelíky jsem se opravdu pobavil. Co se týče farářů-naháněčů, ti mi nevadí, vadí mi faráři, kteří svými pomluvami a urážkami členy sboru spíše odhánějí. Ovšem nejvíc jsem se bavil při přečtení věty, že "mačkání a předhánění se" u VP je důkazem náboženské horlivosti evangelíků. Doufám jen, že se u té horlivosti v budoucnu vzájemně nepozabíjejí, až zase poběží ke stolu Páně.
Od: Anonym: Masox80.79.28.--- )
Kdy: 17. 05. 2006 11:21
Předmět: na obojek

Pane Joeli, vypadá to, že váš původní komentář není z oblasti normálních stestků, kterým se člověk žijící v cíkrvi čas od času neubrání, ale že jde o vážnější problém. Pokud máte podezření, že jsou v naší církvi konkrétní faráři, kteří pomlouvají a urážejí, je to vážné obvinění. Doporučuji podnět pro tzv. pastýřskou radu, která je zřízena při všech seniorátech a která má za úkol řešit všechny věci, které se týkají práce faráře a jeho chování. Pan Adam Balcar vám o tom jistě poví více. Pomluva je vážná věc, zejména u duchovního, který je také vázán mlčenlivostí z titulu svého poslání. Pokud takový podnět nepodáte, zanechte sám, prosím, takovýchto pomluv. Stejně tak mačkání při VP by mělo řešit příslušné staršovstvo. Podnět k tomu může dát kdokoliv a pokud máte pocit, že staršovstvo je liknavé, doporučuji celou záležitost přednést na Výročním sborovém shromáždění. I tak vážné věci se dají řešit, nejen skrze diskusní fóra na evangnetu.
Od: Anonym: Joel Settnergebeisturm---.bluetone.cz )
Kdy: 17. 05. 2006 15:12
Předmět: Re: na obojek

Vážený pane Masoxi, dovolte mi, abych Vám oznámil, že Vaše rada co mohu komentovat, a co ne, je mi naprosto lhostejná a připomíná mi slova soudruhů z totality. Dovoluji si Vás upozornit, že v této zemi platí svoboda slova, a to již 16 let, pokud jste to snad nepostřehl. A zároveň Vám důrazně doporučuji, abyste si doplnil vzdělání a přečetl si paragraf 206 odst. 1 zákona č. 140/1961 Sb. (trestní zákon), kde pochopíte, že k pomluvě je třeba zejména uvést konkrétní osobu a dále značnou měrou ohrozit její vážnost u spoluobčanů.
Od: Anonym: Masox80.79.28.--- )
Kdy: 17. 05. 2006 21:05
Předmět: Re: na obojek

Tato vaše odpověď dokládá to, že věci, kvůli kterým si stěžujete, a které vám navíc brání v tak zakládí věci v životě jako je návštěva nedělních bohoslužeb, že je nechcete řešit. Dělá to na mě dojem, že vám druzí lidé za tu námahu nestojí. A pak skutečně nejste o nic lepší, než ti na které si stěžujete. Samozřejmě, že můžete komentovat cokoliv a já budu poslední, který vám v tom bude bránit. Ovšem svoboda slova, jak jistě víte, předpokládá obecně určitou kulturu a etiku projevu, kterou u vás zatím postrádám. Svoboda neznamená volnost, to byste si za těch 16 let již mohl uvědomit. A když už mě chcete školit z dějin, komunisté se vyznačovali právě temi obecnými odsudky ("všichni předbíhají, intrikaří") a nezlomnou vírou, že ukojený konzument tupě tlačící nákupní vozík bude lepším člověkem. Váš první příspěvek jsem zprvu vnímal jako ironický šťouch, avšak to, čím nás obšťastňujete nyní, je naopak jako vystřižené z anitklerikálních brožůrek. Shodnu se s vámi, že naši (ČCE) církev někdy poškozují lidé, kteří jsou neohleduplní, někdy ji poškozují i faráři, kteří se nechovají správně lidsky i profesně. Můj dojem je ale ten, že církev trpí zejména remcaly, kteří jen tak plivou kolem sebe, aniž by pro ni chtěli dělat cokoliv užitečného. A když už na mě těmi zákony, platí také pravidlo, že pokud jsem svědkem špatných a nemornálních věcí, je mou povinností je oznámit na patřičných místech. Jinak na nich participuji. Toto jsem vám chtěl usnadnit. Tak mi to promiňte.
Od: Anonym: Joel Settnergebeisturm---.bluetone.cz )
Kdy: 18. 05. 2006 09:46
Předmět: Re: na obojek

Je mi líto, ale řešení, které mi nabízete, je mi zhola cizí. Vaše rady typu: -"povinností je oznámit na patřičných místech" -"doporučuji podnět pro tzv. pastýřskou radu" mi připomíná spíše stbácké bonzáctví, než nějaké řešení.
Od: Anonym: Adam Balcar <> ( 82.119.253.--- )
Kdy: 18. 05. 2006 13:22
Předmět: Re: na obojek

A v čem byste viděl řešení Vy? Jaké řešení by Vám bylo blízké?
Od: Anonym: Joel Settnergebeisturm---.bluetone.cz )
Kdy: 19. 05. 2006 17:32
Předmět: Re: na obojek

Právě nevim, ale obávám se, že žádné jednoduché řešení neexistuje. Jedině snad sebereflexe - např. když jsem pako, nebudu dělat faráře nebo: když jsem podlý, nebudu dělat presbytera atp. V reálu totiž právě ti nejméně nadaní se hrnou do těch největších funkcí (možná, aby léčili svůj komplex). Tedy to co jistě všichni znáte např. z politiky, se žel děje i v církvi. Asi se s tím holt budu muset smířit. Ale nějaké pastýřské a jiné inkviziční komise jsou na pendrek. Vždyť i do těch komisí se mohou nacpat právě ti kariéristi a jim podobní a ty pak své lidi podrží.
Od: Anonym: Masox80.79.28.--- )
Kdy: 20. 05. 2006 00:20
Předmět: Re: na obojek

Ano, to máte pravdu. Žádné jednoduché řešení neexistuje. A ani vám bych je neradil vyhledávat - jestli radit mohu, protože se zdá, že na rady druhých jste háklivý, když sám všechno víte nejlépe. Ale snad mi dáte za pravdu, že aby něco fungovalo - jak stát, tak církev, tak musí dobře fungovat kontrolní (zpětné) mechanismy - to hlavně pro ty, kterým se nedostává té sebereflexe. Nejde o žádnou inkvizici, nebo tajnou polici, ale jen systémové opatření, které slouží k "pročišťování a napravování problémů", které se ve společenství, kde spolu žije hodně lidí, mohou přihodit. V pastýřských radách jsou členové obvyhle vážení, s rozhledem a hlavně není složena jen z farářů - také laiků. Ale aby ten mechanismus fungoval, musí ostatním stát za to, aby o těžkostech s upřímností i pokorou hovořili na pravém místě a nevedli přes internet hospodské řeči. Ano, nadaní lidé se často do funkcí nehrnou. Proto máme presbyterně-synodní zřízení, kde funguje postup, kterým Vás někdo osloví, navrhne a ostatní ev. zvolí do nějaké funkce. Můžete si být jist, že v ČCE se do funkcí nikdo nehrne. Proč taky? Jaké z toho plynou výhody? Líbí se mi tato parafráze: "Neptejte se, co pro vás může církev udělat, ale ptejte se, co můžete vy udělat pro ni".
Od: Anonym: Adam Balcar <> ( 82.119.253.--- )
Kdy: 16. 05. 2006 21:48
Předmět: Re: Někteří evangelíci jsou horší než ateisti

Ty ohleduplné, vstřícné lidi Vám do toho hypermarketu nastrčil ďábel, aby Vás už nikdy nenapadlo chodit v neděli do kostela, zvlášť ne do evangelického.
Od: Anonym: Ziza---.etf.cuni.cz )
Kdy: 12. 02. 2007 21:25
Předmět: Re: Někteří evangelíci jsou horší než ateisti

Tak jsem si přečetl tuto "diskusi" a mám dojem, že její iniciátor má nějaké problémy. Narozdíl od Masoxe bych mu doporučil obrátit se s nimi nikoli na pastýřskou radu, ale na doc. Chocholouška.