Téma: restituce x personální fond

Od: Anonym: Locika---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 21. 03. 2013 18:34
Předmět: restituce x personální fond

Navigace: link | přehled | fórum
Zajímalo by mě, zda se sborům konečně uleví, když padnou veškeré restituce na tu železnou zásobu, co bude, až bude, když už nic nezbude. a přestane se spořit personálním fondem, o němž mám pochybnosti, že vůbec existuje. Kdyby se tahle šťastná zpráva do sborů nějakým kouřovým signálem donesla, myslím, že by stoupla ochota finančně sbor podporovat.
Od: Anonym: Hans <> ( ---.unet.cz )
Kdy: 22. 03. 2013 10:37
Předmět: Re: restituce x personální fond

Pokud se podaří iniciativě Za církev sociálnější v čele s Milošem Rejchrtem restituční peníze pro ČCE odmítnout po vzoru baptistů, tak na průměrný český plat VŠ vzdělaného faráře budou sbory platit půl milionu ročně, což je poněkud více, než stávající personální fond (je míněn plat 25 000 Kč včetně všech odvodů).
Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 22. 03. 2013 12:37
Předmět: Re: restituce x personální fond

Vážený Hansi,
nevím, odkud čerpáte svá data, ale jsem si skoro jistý, že se mýlíte. Pro poslední synod byla provedena analýza výdajů na farářské platy. Jestli si to dobře pamatuji, tak náklady na průměrný roční plat jednoho faráře jsou 360.000 Kč. Z toho dodá asi 300.000 Kč stát, zbytek se získá z odvodu sborů do Personálního fondu.
Farář pak z toho po všech povinných odvodech státu dostane průměrně asi 15.-16.000 Kč / měsíčně čistého. K tomu je ovšem potřeba započítat ještě dva významné benefity: stravenky (v hodnotě asi 1.500 Kč / měsíc) a bydlení zdarma (ne všichni, ale většina to má, podle mě je to moudré započítat v hodnotě kolem 5.000 Kč měsíčně). Tím se dostaneme na úroveň, kterou osobně považuji za akorátní, srovnatelnou např. s učiteli základních škol…
Takže tak je to s farářskými platy.
Návrhy na odmítnutí náhrady považuji stejně jako Vy za nemoudré, ale z jiných důvodů, než že bychom neměli na farářské platy. Mám naději, že na ně budeme mít, i když náhradu přijmeme a použijeme z význačné části i na něco jiného. A pokud část farářů bude muset přece jen odejít, nemám o ně strach, že se neuživí v jiných oborech…
Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 22. 03. 2013 12:15
Předmět: Re: restituce x personální fond

Vážená Lociko,
sborům se po přijetí zákona neuleví zcela jistě. Pokud bychom se totiž finanční náhradu rozhodli použít z podstatné části na něco jiného (to považuji za pravděpodobné) nebo ji dokonce odmítli (to považuji za nepravděpodobné), bude se povinný odvod za faráře zvedat o 8-18.000 Kč / rok.
Pokud finanční náhradu použijeme celou na farářské platy (což považuji za nepravděpodobné), dočasný přebytek se bude ukládat do investic a personální fond se bude zvyšovat jen o tisíce ročně, jako doposud…
Oproti dnešní povinnosti se ovšem povinný odvod sborů za jejich faráře určitě snižovat nebude.
Jsem si ovšem jistý, že většina našich sborů je životaschopná a že dokáže najít další finance pro sebe nebo i pro menší a chudší…
Od: Anonym: Locika---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 02. 04. 2013 16:41
Předmět: Re: restituce x personální fond

děkuji za reakci. Není, co dodat. Snad jen doporučení církevnímu štábu, přečíst si podobenství o hřivnách, syslit peníze na platy farářů = je zakopat.
Od: Anonym: Rémi Simeón <> ( ---.eurotel.cz )
Kdy: 05. 10. 2014 23:51
Předmět: Re: restituce x personální fond

Dobrý den,
jsem toho názoru, že by se dalo realizovat setkávání věřících, aniž by k tomu bylo třeba faráře "z povolání". Mohli by se této činnosti ujmout dobrovolníci a střídat se a obešlo by se to bez platů a s tím stanovených odvodů a vedení účetnictví. Setkáváte se snad především proto, že k sobě něco pociťujete a je celkem jedno, o čem kázání bude a kdo jej realizuje, třebas i člověk mimo církev. Je zcela jedno, o čem lidé mluví, ale hlavně že spolu mluví. Takže: vzdalte své domovy a přibližte svá srdce, jak říkají staří Tuaregové.
Od: Anonym: Locika---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 02. 12. 2014 12:52
Předmět: Re: restituce x personální fond

ano,hlavně hledat řešení situace, ne se křečovitě držet vyjetých kolejí. Ovšem hledat, znamená zvednout se ze židle, pár sborů navštívit a vyslechnout. Stále víc mi připadá, že ČCe je Praha a pár větších sborů, víc vedení nezajímá a poslední email, který se ke mně ze SR dostal s honosným názvem změny v církvi nebo tak nějak, se týkal názvosloví. Směšné, čím se SR baví.