Téma: STOP deportaci Anastázie Hagenové!

Od: Uživatel Evangnetu David Geisler <>
Kdy: 13. 12. 2012 15:49
Předmět: STOP deportaci Anastázie Hagenové!

Navigace: link | přehled | fórum
"Faráři se zastali 'nahé' ukrajinské matky, kterou chce Česko vyhostit"
Tak zní dnešní titulek na webu Lidovky.cz Kteří faráři se zastali paní Hagen? No…zatím 2: katolický (Václav Vacek z Letohradu) i evangelický (Tomáš Trusina z Benešova u Prahy). A to je moc dobře. Lidovky také citují názor Pavla Keřkovského, evangelického faráře a učitele na Evangelické teologické fakutě Univerzity Karlovy: "Naše sociální odpovědnost by měla být větší, než je sociální odpovědnost našich úřadů," napsal v časopise Protestant. "Máme zesilovat hlas těch, kteří již sil k volání nemají,"
Tak to má být! Hlas protestantů musí být slyšet, aby mohl být slyšen. Je důležité být aktivní v solidaritě s trpícími - to je pravá "náprava nových křivd". (Být aktivní v otázce restitucí ukradeného církevního majetku nestačí! I když to bylo míněno jako "náprava starých křivd".)
STOP deportaci Anastázie Hagenové!
Od: Uživatel Evangnetu Jan Dospiva <>
Kdy: 13. 12. 2012 21:52
Předmět: Re: STOP deportaci Anastázie Hagenové!

Takových případů je ale mnohem víc než tento mediálně vděčný. Například pokud zde 6 let žijící Ukrajinka otěhotní, třeba s českým občanem, ale ten se k dítěti nezná, po Drábkově "sociální reformě" dostane rodičovský příspěvek jen v základní minimální výši nějakých 3800 Kč, protože tady po uplynutí těch 6 let nezískala trvalý ani dlouhodobý pobyt. Pokud jí nikdo nepomůže, skončí i s dítětem na ulici bez prostředků. Dítě kromě akutní péče nemá nárok na zdravotní péči, protože je považováno za cizince a pohybuje se tedy v režimu komerčního zdravotního pojištění, na které matka prostě nemá. Může tady zafungovat lidská solidarita, ale mnoho to neřeší. Je třeba právního a politického řešení, je třeba křičet "už dost bezohledným škrtům v sociální oblasti"!
Od: Uživatel Evangnetu David Geisler <>
Kdy: 14. 12. 2012 08:56
Předmět: Re: STOP deportaci Anastázie Hagenové!

Právě podporou těchto "mediálně vděčných případů" můžeme být schopni vyburcovat občanskou veřejnost, aby se dalo s těmito případy něco dělat.
Tak mě napadlo, že by se do toho případu A. Hagenové a její rodiny dala zainteresovat i Amnesty International - protože na Ukrajině jí (mám dojem) hrozí odebrání dětí nebo i vězení…
Od: Anonym: David daggie Geisler---.tmcz.cz )
Kdy: 14. 12. 2012 11:55
Předmět: Re: STOP deportaci Anastázie Hagenové!

BERKAT, o.s. ZAHAJUJE SBÍRKU NA POMOC UKRAJINCE ANASTÁZII HAGEN
http://www.berkat.cz/index.php?option=com_content&;view=article&id=68%3Azahajujeme-sbirku-na-pomoc-ukrajince-anastazii-hagen&lang=cs