Téma: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Od: Anonym: Locika---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 19. 06. 2012 13:49
Předmět: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Navigace: link | přehled | fórum
V tom plátku Metro novinář píše, cituji:…sloup byl symbolem konce třicetileté války a dnes by se tam měl vrátit opět jako symbol nový a sice jako symbole vyrovnání s minulostí a tečka za neklidným 20. stoletím…"
Pěkně děkuju, žádný sloup nechci a jediné vyrovnání s minulostí vidím v tom, že tam ten sloup nestojí… Já protestuji! BTW neví někdo o veřejné diskusi? chci se připojit přidat svůj hlas proti sloupu.
Od: Uživatel Evangnetu David Geisler <>
Kdy: 20. 06. 2012 11:44
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Od: Anonym: Locika---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 20. 06. 2012 19:33
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Díky, taky jsem hledala a z toho, co jsem si přečetla,jsem pochopila, že veřejná diskuse v minulosti už byla a ohlas byl nesouhlasný a přesto se začalo s přípravami, (katolík nespí, vždy připraven). Evidentně se čekalo na společenské klima plné rozhořčení a nespokojenosti a hle symbol vyrovnání s minulostí…ja padám do mdlob. Chudák Hus, Komenský, bratři naši…
Od: Anonym: Karbous <> ( --- )
Kdy: 01. 10. 2017 08:28
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Locika napsal(a):
 Díky, taky jsem hledala a z toho, co jsem si přečetla,jsem pochopila, že  veřejná diskuse v minulosti už byla a ohlas byl nesouhlasný a přesto se  začalo s přípravami, (katolík nespí, vždy připraven). Evidentně se čekalo na  společenské klima plné rozhořčení a nespokojenosti a hle symbol vyrovnání s  minulostí…ja padám do mdlob. Chudák Hus, Komenský, bratři naši…
"Katolík nikdy nespí" - vám nejde o žádné smíření. Ještě jste v srdci neodpustili. Do sloupu si projektovat vlastní historické komplexy.
Od: Anonym: Locika---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 20. 06. 2012 19:38
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

zapomněla jsem odkaz na otevřený dopis primátorovi http://www.kmspraha.cz/ je na jejich stránkách ke stažení. SR nic nepíše? bych šla někam podepsat.
Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 20. 06. 2012 12:45
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Sloup se má skutečně stavět a z protestantských a evangelikálních církví se začíná zvedat vlna odporu…
Od: Anonym: Datel <> ( 195.113.76.--- )
Kdy: 26. 06. 2012 12:22
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

No, nevím, žádný hmatatelný odpor se zatím bohužel nezvedá - až na několikatýdenní přestřelku v Lidovkách, ale díky za ni. Účastník téhle diskuze Dan Drápal to velmi pregnantně vyjádřil v závěru svého článku z 12.5.: "Očekával jsem, že se ozvou nějací osvícení katolíci, kteří upozorní, že navazovat na tento proud katolické tradice není nejmoudřejší, zejména když je k dispozici celá řada jiných, z nichž by mohli mít užitek i nekatolíci. Ale myslím, že se žádný neozval. Škoda." V tomto duchu, i když ne tak explicitně, se mi zdá vyznívat i dnešní tiskové prohlášení SR ČCE, a myslím, že je hodně dobré, byl jsem příjemně překvapený. Nelze než souhlasit, že primátorovo vyhlášení obnovy sloupu je nešťastné a oslabující ekumenickou spolupráci té zbylé hrstky reflektovaných křesťanů v naší zemi. Nicméně, abych si ještě jednou pomohl výpůjčkou od D. Drápala, "obnova Mariánského sloupu je možná, protože značné části národa jsou dějiny lhostejné". Tedy nejen dějiny, že.
Od: Anonym: Datel <> ( 195.113.76.--- )
Kdy: 26. 06. 2012 12:24
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Jinak jsem chtěl ještě podtrhnout slova z příspěvku Lociky výše: jediné vyrovnání s minulostí vidím v tom, že tam ten sloup nestojí. Naprostý souhlas.
Od: Anonym: Pavel D.---.130.broadband12.iol.cz )
Kdy: 26. 06. 2012 17:44
Předmět: Re(:)akce SR ČCE

Asi nechápu, co je na znovupostavení Mariánského sloupu neekumenického? Na jedné straně bude symbol české reformace - Mistr Jan Hus a na druhé Mariánský sloup (přesně tak, jak to bylo plánováno při stavbě památníku M.J.H.) Ekumena jako vyšitá. Neekumenická mi přijde právě reakce SR ČCE..
Od: Anonym: Jiří <> ( ---.216.broadband13.iol.cz )
Kdy: 27. 06. 2012 08:40
Předmět: Re: Re(:)akce SR ČCE

Zdravím, tak k tomu sloupu - především se jedná o symbol a symboly odkazují k čemusi důležitějšímu, než je kámen, za sebe, na podstatné věci. A k čemu odkazuje mariánský sloup jako symbol? Ke vděčnosti za ukončení morové rány, či k rekatolizaci? Bojím se, že spíš k té rekatolizaci /historii toho sloupu dobře neznám/ Nu a proto je to symbol neekumenický. Na jedné straně symbol oběti /hus/ toho špatného v římské církvi a na druhé straně symbol vítězství toho špatného v ř.k….Nic proti ř.k. nemám, naopak, jsem postgraduální student na cmtf upol olomouc, berte to jako religionistickou poznámku do diskuse…
Od: Anonym: Pavel D.195.39.34.--- )
Kdy: 27. 06. 2012 10:21
Předmět: Re: Re(:)akce SR ČCE

Je to zvláštní. Na jedné straně napíšete, že se snažíte o religionistickou poznámku a na sruhé straně vycházíte z pocitů a domněnek. To je trochu škoda. Mariánský sloup byl postaven jako díky za ubránění Prahy před Švédy. Na jedné straně památní Mistra Jana Husa jako protestantské vítězství pravdy, která se projevila i přes smrt na druhé straně veliký díky Panně Marii, jejíž přímluva ochránila Prahu (tedy veliké vítězství Boží). Pořád si nemůžu pomoct a přijde mi to tak ekumenické. A propos - proč byl sloup stržen? Nemáme jako evangelíci máslo na hlavě za tento čin?
Jinak zajímavý zdroj: http://www.marianskysloup.cz/
Od: Anonym: Martin F.85.71.0.--- )
Kdy: 27. 06. 2012 11:03
Předmět: Re: Re(:)akce SR ČCE

Od: Anonym: Pavel D.---.130.broadband12.iol.cz )
Kdy: 27. 06. 2012 14:43
Předmět: Re: Re(:)akce SR ČCE

Který s druhým zdrojem není nijak v rozporu.. Sloup byl postaven jako památník vítězství nad Švédy. Že byl zároveň politickou manifestací, to nelze rozporovat. Však také jeho stržení nebylo ničím jiným. Jak a k čemu byl sloup využíván je jiné téma než proč byl postaven. A postaven byl jako dík za porážku Švédů. Na tom nic neekumenického není..
Od: Anonym: bubák---.farenet.cz )
Kdy: 29. 06. 2012 15:23
Předmět: Re: Re(:)akce SR ČCE

Pavel D. napsal(a):
 Který s druhým zdrojem není nijak v rozporu.. Sloup byl postaven jako  památník vítězství nad Švédy. Že byl zároveň politickou manifestací, to  nelze rozporovat. Však také jeho stržení nebylo ničím jiným. Jak a k čemu  byl sloup využíván je jiné téma než proč byl postaven. A postaven byl jako  dík za porážku Švédů. Na tom nic neekumenického není..
Pokud by Švédové nebyli bývali protestanti, kteří se snažili zvrátit výsledek katolické tyranie, pak byste možná měl pravdu.
Takhle ale je třeba se ptát, koho zajímají nějací Švédové po 400 letech a proč má někdo ještě po tak dlouhé době potřebu opěvovat jejich porážku. Jediné řešení mě napadá, že je to způsob, jak manifestovat svou agresi nad jinými konfesemi…
Od: Anonym: Jiří <> ( ---.139.broadband4.iol.cz )
Kdy: 27. 06. 2012 12:08
Předmět: Re: Re(:)akce SR ČCE

Pane Pavle D., mrzí mě, že svůj příspěvek začínáte tím, že se jej snažíte znehodnotit odkazem, že vycházím z pocitů a domněnek. Psal jsem jej ráno, už si nepamatuju, jak jsem se cítil, ale ještě jsem nezapomněl, proč jsem jej psal: chtěl jsem upozornit na to, že mariánský sloup je symbol, který odkazuje na něco podstatnějšího v pozadí - podle vašeho info na ubránění /katolické/ prahy před /protestantskými švédy/. A tady je zakopaný pes - jeho vztyčení by "symbolicky" dalo za pravdu katolíkům - pán b. nás /na přímluvu P.M./ zachránil před protestanty a aby protestanté mohli být "ekumeničtí" a souhlasit se znovupostavením, museli by - byť symbolicky připustit, že pán b. byl tehdy na katolické straně. Je to sice zajímavý druh ekumény, ale nejsem si jist, jestli je reálné jej realizovat. Připomínám, že se tady zapojuju se zájmem o věc, ne za něčí stranu/ostatně členem čce už týden nejsem/. Tož tak. S pozdravem Klimeš
Od: Anonym: bubák---.farenet.cz )
Kdy: 27. 06. 2012 21:50
Předmět: Re: Re(:)akce SR ČCE

Pavel D. napsal(a):
 Je to zvláštní. Na jedné straně napíšete, že se snažíte o religionistickou  poznámku a na sruhé straně vycházíte z pocitů a domněnek. To je trochu  škoda. Mariánský sloup byl postaven jako díky za ubránění Prahy před Švédy.
A jelikož Švédové přitáhli, aby České země osvobodili od katolického tyranství, tak to automaticky znamená, že sloup byl postaven jako symbol toho, že protestanti mají smůlu a byli potlačeni silou…
 Na jedné straně památní Mistra Jana Husa jako protestantské vítězství  pravdy, která se projevila i přes smrt na druhé straně veliký díky Panně  Marii, jejíž přímluva ochránila Prahu (tedy veliké vítězství Boží).
Nikoliv. Bylo to vítězství katolických zmrdů a jejich intolerance.
Od: Anonym: Locika---.210.broadband3.iol.cz )
Kdy: 29. 06. 2012 22:39
Předmět: Re: Re(:)akce SR ČCE

"…především se jedná o symbol…" Jestli tam sloup katolici sami sobě postavěj, tak to bude akorát symbol arogance a pohrdání druhými (většina oslovených tam sloup nechce nebo je k němu lhostejná).
"Ekumena" je pouze snaha s nedefinovatelným koncem.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 27. 06. 2012 09:27
Předmět: Re: Re(:)akce SR ČCE

Váš postoj je přímočarý a srozumitelný. Mě osobně přesvědčuje a myslím, že stojí za úvahu.
Od: Anonym: František Karlík <> ( ---.89.broadband13.iol.cz )
Kdy: 17. 07. 2012 23:24
Předmět: Asi nechápu....

A vám přijde ekumenické nahlížet na neřímskokatolické křesťany jako na saně a ďábly? Seznámil jste se vůbec s podobou toho sloupu? Vždyť to je ostuda křesťanství! Jak s tím mohou poctiví ekumeničtí katolíci, pokud jsou, souhlasit?
Od: Anonym: Ladislav Dlouhý <> ( ---.knihovna-pardubice.cz )
Kdy: 16. 10. 2017 17:11
Předmět: Re: Re(:)akce SR ČCE

Ekumenismus znamená také přiznání chyb a zneužití víry.to co bylo po skončení 30-tileté války(na jejíž počest byl mariánský sloup postaven)prosazeno:totiž nucení k víře,kterou obyvatelstvo z velké většiny nesdílelo(proto je u nás i tolik tkzv.atheistů).Model já něco tobě, a ty za to něco zase mě je z historického hlediska nepřípustný.Zbouráním Mariánského sloupu jsme se zbavili této neblahé minulosti a ekumenické je spíše neobnovení tohoto pomníku(ač z estetického hlediska šlo o uměleckou památku-ale nebudeme také nechávat památky na Hitlera,Stalina a Lenina pouze pro jejich uměleckou hodnotu).Ekumenismus je smíření a opravdové přiznání vin a to v obnově památníku 30-tileté války neshledávám.
Od: Anonym: Defo---.eurotel.cz )
Kdy: 02. 02. 2020 18:31
Předmět: Re: Re(:)akce SR ČCE

Konečně rozumná reakce.
Od: Anonym: Franta Sauer---.lesycr.cz )
Kdy: 28. 06. 2012 08:47
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Jen ať ho postavěj, půjde dolů znova! :D
Od: Anonym: Jiří <> ( ---.216.broadband13.iol.cz )
Kdy: 29. 06. 2012 07:59
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

jujky, fujky, tady se to zvrhlo, tady je to vulgární, co vás míchá ogaři, že vám spisovná čeština nestačí?
Od: Uživatel Evangnetu Michal Vejvoda <>
Kdy: 29. 06. 2012 09:01
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Vidím jeden vulgární příspěvek, tak nevím proč ten plurál. A jestli je bubák ogar, to je taky otázka :)
Od: Anonym: Jiří Klimeš <> ( ---.eurotel.cz )
Kdy: 16. 07. 2012 08:44
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

jednak to půjde dolů znova mi přijde taky vulgární a především, singulár by se mi s mým absolutním rýmem nerýmoval…
Od: Uživatel Evangnetu Michal Vejvoda <>
Kdy: 16. 07. 2012 09:59
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Kdybyste měl lépe nastudovaného Járu Cimrmana, tak byste věděl, že absolutního rýmu lze dosáhnou pouze opakováním téhož slova :). A to "půjde dolů znova" na tom nic vulgárního nevidím, to jsem psal já jako pietní vzpomínku na anarchistu Frantu Sauera :)
Od: Anonym: Defo---.eurotel.cz )
Kdy: 02. 02. 2020 18:32
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

A co byste řekl, kdyby se podobně vyjádřili katolíci o pomníku heretika?
Od: Anonym: Marta--- )
Kdy: 02. 02. 2020 20:10
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Katolíkům třikrát řeknete ne a stejně to tam strčí.
Bohužel z vlastní zkušenosti, naštěstí ne sexuální, ale podobně nepříjemné.
Od: Uživatel Evangnetu Jiří Šamšula <>
Kdy: 03. 07. 2012 16:19
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Nějak v těch různých vyjádřeních, a to i v tom nedávném od synodní rady, postrádám theologické zdůvodnění toho, proč je tanto ale i jiné mariánské sloupy pro evangelíky nepřijatelné: Marie je na tomto sloupu zobrazena zcela pod prizmatem římsko-katolické mariologie: a sice jako "neposkvrněná", immaculata. Právě dogma o jejím údajném neposkvrněném početí a s ním související theologická výpověď (nedogmatizoaná), že Marie byla ve svém životě bez osobního hříchu, je to co je "ekumenicky ztaňující" a pro evangelíka nepřijatelné. Také víra v to, že k Marii je možné se obracet při modlitbách a doufat v její přímluvu (Marie jako královna nebes, prostřednice a rozdělovatelka milostí), je pro evangelíka ze strany římské církve "zraňující". Škoda, že to v tom dokumentu syrady nebylo u- a rozvedeno…
Napadá mě, že kdyby třeba ten sloup chtěli trochu "osekat" a zobrazit tam jen Marii jako prostou dívku (jako příklad víry a oddanosti Bohu), možná že by potom platila otázka jednoho českého evangelického theologa, když napsal, že proč by na Staromáku nemohla stát socha matky Páně, když už tam může stát socha jednoho středověkého profesora theologie…
Od: Uživatel Evangnetu David Geisler <>
Kdy: 04. 07. 2012 08:10
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Já osobně bych proti takovému mariánskému pomníku nebyl…nicméně by bylo vhodné - z hlediska přesnějšího zasazení do dobového kontextu - ještě zpodobnit Marii jako Miriam, ženu Josefa, syna Jákobova… a nápis na pomník udělat česky, řecky, hebrejsky a možná aramejsky.
Pak by ovšem ten "mariánský monument" vzbudil poněkud více emocí… :)
Od: Uživatel Evangnetu Michal Vejvoda <>
Kdy: 04. 07. 2012 09:52
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Žádnej sloup, já bych zboural i toho Husa..Kick over the statues! :)
Od: Anonym: David---.tmcz.cz )
Kdy: 04. 07. 2012 11:12
Předmět: Re: Pomníky na Staroměstském náměstí

Michale, ty starý kališník …a bourat Husa?!! A tož to ne!
Nebourat, ale přidat tam - pár postav z historie křesťanství. Já bych tam dal třeba Chelčického, Komenského, Zinzendorfa, Bartha, M.L.Kinga …
Od: Uživatel Evangnetu Michal Vejvoda <>
Kdy: 04. 07. 2012 16:20
Předmět: Re: Pomníky na Staroměstském náměstí

Co má kališnictví společnýho se stavbou model..všechno zbourat..:)
Od: Anonym: František Karlík <> ( ---.89.broadband13.iol.cz )
Kdy: 17. 07. 2012 23:04
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Uživatel Evangnetu Michal Vejvoda napsal(a):
 Žádnej sloup, já bych zboural i toho Husa..Kick over the statues! :)
Ano zbourat, protože jsme ti pražáci vltavská krev… a protože jsme pražáci, tak jsme ty Pannou Marií na pomníku zadupávané saně a andělskými kopími zabodáváni ďáblové. Dobře nám tak…?
Od: Anonym: Velbloud Lukáš Vyoral <> ( ---.avonet.cz )
Kdy: 29. 07. 2012 17:40
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Milý bratře Jiří,
trochu se pozastavuji nad tím, co "je ekumenicky zraňující" a "pro evangelíka nepřijatelné".
Ad ekumenická stránka:
Hus (který se narodil jako katolík a v plamenech dozpíval jako katolík) byl velkým mariánským ctitelem, stačí si přečíst jeho výklady Desatera. A tak by mi přišlo pozitivní a PRÁVĚ EKUMENICKY SYMBOLICKÉ postavení Husa hledícího k mariánskému sloupu.
Ad možnost obracet se k Marii v modlitbě viz http://www.coena.cz/teologie/maria/ - a s poslední větou příspěvku br. Jiřího bezvýhradně souhlasím.
A budu rád, když mi na to odpovíte - ať již podobní "krypťáci" jako já, nebo i kritici :o)
Od: Uživatel Evangnetu Jiří Šamšula <>
Kdy: 29. 07. 2012 23:39
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Zdravím tě, Lukáši,
dík za odkaz na přehledný Martinův článek.
Přesto si myslím, že i z hlediska staroprotestantské dogmatiky, která je Marii z našeho pohledu překvapivě otevřenější, než by kdejaký evangelík čekal, mám za to, že onen sloup (úmysl k jeho budování i znovuvybudování) meze ekumenického dogmatického konsensu překračuje, o církevně-historickém nemluvě. Nějak nejsem přesvědčen, že by jej bylo možno číst nějak "neideologicky" (narážka na vyjádření primátora synodní radě), resp. ekumenicky (či kulturně-historicky).
Jednak Mariino zobrazení jako "neposkvrněné", souvislost s problematickým dogmatem o "neposkrvrněném početí" (immaculata conceptio), které bylo roku 1855 u této sochy dokonce oslavováno (podle stránek společnosti pro obnovu) přesahuje meze toho, co je v mariologii ekumenicky únosné.
Sloup vznikl za předpokladu, že Bůh na Mariinu přímluvu zachránil od Švédů, tedy díky vyslyšené modlitbě oněch lidí, která asi byla formulována v modu pro protestanta nepřijatelném ("k" Marii, nikoliv "o" Marii), a v tomto duchu byl postaven onen sloup a je současnými jeho římsko-katolickými zastánci interpretován (alsepoň soudě dle stránek společnosti pro obnovu).
Theologicky je podle mě pro evangelíka také sporná představa/přesvědčení tehdejších i dnešních zastánců sloupu o tom, že Bůh v události, kterou sloup připomíná, jednoznačně zasáhl, tedy že skutečně ochránil Prahu od válečných hrůz (což by bylo pochopitelné, a proti tomu by asi nebylo co namítat), jakož i s tím spojené (ovšem dnes spíše nevyslovované) negativní hodnocení protestantismu (jeho pojetí refomrace církve) a s ním spojené moderní kultury, s sníž je protestantismus leckdy i neblaze, ovšem nerozlučně spjat.
Jen nerozumím, v čem by to, že by se socha Jana Husa dívala na sochu Marie, bylo ekumenicky symbolické. Ale to bychom se už asi dostali k citlivé otázce Jana z Husi a jeho podle mého soudu ne zcela nesporného theologického odkazu…
Já osobně bych nestavěl sochy nikoho, a když už, tak Krista…Jedině taková socha by mohla mít skutečný ekumenický potenciál.
Od: Anonym: Pavel D.---.130.broadband12.iol.cz )
Kdy: 30. 07. 2012 10:27
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Zní to, jako by "ekumenické" bylo jen to, co ostatním církvím nevadí. Tím by se z ekumeny (resp. neekumeny) stal bič na cokoliv. Něco se mi nelíbí, tak to označím buď za sektářské (je-li cílová skupina dostatečně malá a neschopná se mediáně bránit) nebo neekumenické.
Osobně nestojím o ekumenu jako "střední cestu". Ekumena je pro mě vzájemný respekt ve shodě i v odlišnostech. Včetně modlitby "k" svatým (jakkoliv dobře víte, že se jedná o žádost o přímluvu), neposkvrněného početí panny Marie, atp.
Od: Anonym: David Protest---.8-3.cable.virginmedia.com )
Kdy: 28. 07. 2012 23:20
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Souhlasím s původním komentářem, žádný zpropadený symbol katolicismu nechci, jestli se tam ten sloup znovu postaví tak jak nesnáším sprejery tak asi sám vezmu ten sprej a poprvé v životě budu sprejovat. A nebude to ničení veřejného majetku, mariánský sloup je pomník perzekuce a ne veřejný majetek.
Od: Anonym: Ladislav Dlouhý <> ( ---.blue4.cz )
Kdy: 21. 02. 2013 10:08
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Veřejná diskuse o Mariánském sloupu na Staroměstském náměstí probíhá již řadu let.Zaznamenal jsem i ne příliž povedenou debatu v televizním pořadu Historie.cz.Jinak i možné informace jsou na internetových stránkách historické společnosti Veritas.
Od: Uživatel Evangnetu Lukáš Vyoral <>
Kdy: 02. 04. 2013 11:23
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Milá sestro Lociko, asi jsem trochu výjimka, ale mně by mariánský sloup na Staromáku nevadil. Byl stržen jako symbol nenáviděné monarchie (dnes, v době republiky nedůležitá otázka) a katolictví spojeného s habsburským dvorem (toto spojení již dnes, alespoň v českých zemích, neexistuje). A proč by se katolík Hus nemohl dívat na Pannu Marii? :) I Martin Luther Marii ctil.
Od: Anonym: Locika---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 02. 04. 2013 16:51
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Mně vaděj všechny zbytečný symboly, jejichž jediný význam je, že se o ně zakopává.
Od: Anonym: Terpelka <> ( ---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 04. 04. 2013 21:12
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Locika napsal(a):
 Mně vaděj všechny zbytečný symboly, jejichž jediný význam je, že se o ně  zakopává.
Bylo by dobré si říci,kdo Švédská vojska tehdy do Prahy a všeobecně do Čech pozval,kdo je ujistil,že budou vítáni,aby konečně vypleněním Pražského hradu a zavlečením přenosných chorob umožnili svobodné hlásání Božího slova,byli to ekonomičtí emigranti,kteří se v zahraničí začali ometat protestanstvím,když jim bylo sděleno,že jejich zbloudilosti (v Čechách se staly už omletými a hlavně vyvrácenými polopravdami)nikdo nemá chuť poslouchat.Přitom mnozí z těchto vykuků věděli,že Evropa má už dost třicetileté války(kterou protestanti spískali) a že Vestfálský mír je na spadnutí,tak majetkuchtivé Švédy popíchli.Jen díky studentům,Balbín,Škréta (ač protestant),vlastně všem studentům a hlavně jejich vůdci Plachému(zdegenerovaný a protestanty nenáviděný jesuita),pravobřežní Praha přežila.To byl hlavní důvod stavby sloupu.Zjevení Panny Marie při boji se Švédy má ten sloup připomínat všem lidem dobré vůle.Vy protestanti mi připadáte jak komunisti,kteří z posice menšiny vnucovali svoji pravdu většině,zkuste se zamyslet,kolik Vás je a pak rozhodujte o sloupu (to rozhodování Vám vůbec nepřísluší).Jinak Vaší víře a počtu souvěrců,nazdar !!!!!!!!
Od: Anonym: Locika---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 05. 04. 2013 11:44
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Díky za příspěvek. Před jeho přečtením jsem byla na vážkách, zda nezačít tu kreaci tolerovat. Teď je to jistý, jakmile se tam ten obelisk objeví, pozvu pár kámošů ze Švédska a jde se… Už se těším. Co se děje, že ta instalace tak trvá? Práce s restitucema?
Od: Anonym: Terpelka <> ( ---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 05. 04. 2013 11:51
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Ano,katolíci mají nyní zamotanou hlavu s restitucemi,zvláště s tou částí majetku,která Vám protestantům prokazatelně nikdy nepatřila,ale spadne Vám do klína…..
Od: Anonym: Locika---.210.broadband3.iol.cz )
Kdy: 05. 04. 2013 17:57
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

v katol. hantýrce se tomu říká, placení odpustků… asi si chtěj katolíci ulevit svědomí. Být na mě, takto nepřijmu a nechám je vysmažit… BTW.co si myslíte o ekumeně? Já: že je to marná snaha.
Od: Anonym: Terpelka <> ( ---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 05. 04. 2013 19:35
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Ano,je to marná snaha,většina se nedá přesvědčit zcestnou pravdou menšiny…
Od: Anonym: Locika---.210.broadband3.iol.cz )
Kdy: 05. 04. 2013 22:52
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

tak to vidíme stejně! …a sloup, nesloup, majetek, nemajetek, se ta křesťanská menšina zmenšuje a zmenšuje. to není ani moc zcestná pravda a ani mi to nevadí. Na shledanou u sloupu!
Od: Anonym: Terpelka <> ( ---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 06. 04. 2013 07:39
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

O.K.,beru Vás za slovo,jakmile bude znovu sloup ve svislé poloze,tak se v tento pro mě slavnostní den,pod něj postavím a zamávám Vám,Vy určitě budete stát pod Šalounovým výtvorem a opětujete mi pozdrav.Zde začíná tak zvaná ekumena……
Od: Anonym: Michail Gorbačov mladší <> ( ---.cust.avonet.cz )
Kdy: 22. 08. 2015 10:50
Předmět: Re: Mariánský sloup a pravá ekuména

Co kdybychom namísto Mariánského sloupu ztopořili raději sloup s bustou Josefa Smithe - zakladatele Mormonů, a pod ním vysloužili eucharistii křesťané, muslimové, ateisté, satanisté. To by byla 100% ekuména.
Od: Anonym: Pavol---.78-98-188.t-com.sk )
Kdy: 23. 08. 2015 08:42
Předmět: Re: Mariánský sloup a pravá ekuména

Nečudujem sa že chcete robiť ekumenu s moslimami. R. 2050 ich tu bude viac ako nas a budeme ich otrokmi.
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.static.bluetone.cz )
Kdy: 06. 08. 2023 07:03
Předmět: Re: Mariánský sloup a pravá ekuména

Bratře, v roce 2050 budete už tak věkovity, že už toho moc nenaotročíte, nebojte se.
Když už se v české diskuzi objeví slovenština, je šance 9:1, že se stane nositelem nějakého buranského, nenávistného a velmi hloupého (p)oselství.
Od: Anonym: LociKa--- )
Kdy: 30. 08. 2017 09:03
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 12. 09. 2017 15:39
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Petice proti obnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí
Vážení přátelé,
posílám vám záznam z tiskové konference, kterou jsme pořádali na téma obnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Zástupci různých organizací tam shrnují své důvody, proč by tento Mariánský sloup neměl být obnoven. Můžete jednotlivé příspěvky libovolně šířit, nechali jsme to rozstříhat, aby se to lépe sdílelo.
Z médií tam byli z ČT, ČR, ČTK, Blesku, Rádia Impuls a dalších, ale zatím kromě Blesku nikdo materiál nezveřejnil.
Máme potvrzené, že rada schválila tento bod k projednávání na pevný čas - zastupitelstvo Hlavního města Prahy bude tento bod projednávat ve čtvrtek 14.9. od 19 hodin.
S přáním všeho dobrého
David Loula autor petice, Lenka Veselá mluvčí
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 29. 05. 2019 15:29
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

z vůle nebo zvůle?
https://video.aktualne.cz/dvtv/v-centru-prahy-zacala-obnova-marianskeho-sloupu-do-tri-mesic/r~a3c8851e820a11e9ae850cc47ab5f122/?utm_source=centrumHP&;utm_medium=newsbox&utm_content=default&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktualne&redirected=1559135983
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 05. 2019 15:55
Předmět: Re: Mariánský sloup

Asi jo. Nebudu mít s jeho obnovou problém. Samozřejmě, že mám problém s katolickým pojetím Marie. Oni asi mají problém s našim pojetím Husa, rozlehlý vedlejší pomník je asi irituje. Takže dojde k jakémusi vyvážení. Jen si myslím, že když se sloup obnoví, nebude to ani tak "symbol smíření" jako spíše "symbol tolerance". - Necírkevní lidé našim sporům asi vůbec nerozumí, jsou jim "lhostejné". A významná památka to určitě byla.
Od: Anonym: P.A.Semi---.pnet.netair.net )
Kdy: 12. 02. 2020 23:45
Předmět: Re: Mariánský sloup

Nedávno jsem si toho také všiml, jak jsem jednou zas zašel do katolického kostela u nás na vsi, před dveřmi jedna nástěnka obvyklá hlášení, a z druhé strany politická reklama na stranu vlastizrádců z KDU. A kněz věnoval zrovna celé své hloupé kázání tomu Mariánskému sloupu… (je tu zrovna tady na venkově takový asi dost vyjímečný případ…)
Máme tu na vesnici i sochu Panny Marie s malým Ježíšem v náručí, a nijak mi to nevadí a naopak se tam občas rád zastavím… V blízkém městě je na náměstí socha Jana Husa, a na druhém konci náměstí je Mariánský Sloup, nevím jestli je to náhoda, ale jsou otočené každý na druhou stranu, ale to leda by bylo nedorozumění nebo naschvál od těch stavitelů, nebo to tak prostě z dispozice toho náměstí vyplývá, ani jedna z těch soch není otočená směrem do aleje uprostřed mezi nimi, ale směrem k lidem.
Ale tenhle případ v Praze je něco zcela jiného. Stál na místě hned vedle Popraviště Českých Pánů, když nám cizí Totalita, horší než fašisti a komunisti dohromady (i protože byla mnohem delší), vyvraždila naši Elitu a zbytek vyhnala do Exilu a snažila se nám zničit Jazyk a Národnost celkově. A bohužel nás ani Švédové tehdy nevysvobodili, a na oslavu triumfu vítězství tohoto cizáckého (Habsburského) Temna nad našimi zeměmi tam postavili tenhle sloup. Nebyl tam pro naše Lidi, ale Proti našim Lidem. Byl tam symbolem Dominance pan-Evropského rodu Habsburků nad Českými zeměmi a byl zneužitím náboženského symbolu k politickým účelům. Pak po Osvobození ho občané zbourali, dnes někdo zkouší tvrdit, že to byla jenom nějaká parta rošťáků ze Žižkova, což není pravda, on ten Lid byl tehdy naštvaný celý… (Kdyby to tehdy lidem vadilo, že ho někdo zboural, tak by ho tam bývali postavili znova rovnou…)
A dnes ho chtějí obnovovat a je opět zneužitím náboženského symbolu k politickým účelům, obzvlášť když z něho EU ukradla ty hvězdy na svoji vlajku. Jaké že to vítězství tam chcete (chtějí) oslavovat, zatímco v Evropském Parlamentu otevřeně nenávidí naše národy a zakazují poslancům mít národní vlajku a umlčují je, pokud se nepodvolí?!
Dnes je ten Sloup už opět symbolem Pan-Evropské nadvlády nad našimi Národy, jen jedna Šlechta se vyměnila za jinou, tentokrát Byrokratickou a Skrytou…
Takže ač jsem sice ekumenický ale především asi katolík, tak ale zneužití symbolu Panny Marie k politickým účelům, a ještě k tomu na místě středověkého popraviště České Elity, mi vadí.
To jestli ho tam Proti našemu Lidu zase postavíte, tak to pak aby ho místo čtyř světců v rozích hlídali spíš čtyři ozbrojení policajti, aby tam nějaký Partyzán nepřišel nasprayovat třeba kosočtverec, ale doba již pokročila a lze na to použít i nějaký necudný videomapping z protějších oken… My se budeme Bránit… (Čímž neříkám, že máte takhle znesvěcovat tyhle pěkné sochy někde jinde, ale zde to je jejich Provokace a na tu se dobře odpoví jinou Provokací…)
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 05. 2019 16:34
Předmět: Re: Marijánský sloup

.. hned poté, co jsem napsal svůj názor, jsem zjistil, že obnovu pořádá hnutí Ano, vytrolíme Staromák
Od: Anonym: Lenka Veselá <> ( ---.nat.epc.tmcz.cz )
Kdy: 07. 05. 2020 16:12
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Dobrý den, posílám link www.marianskysloup.cz, kde jsou informace ze strany odpůrců sloupu. Děkujeme za podporu ,
Spolek pro zachování současné historické podoby Staroměstského náměstí,
místopředsedkyně Lenka Veselá
Od: Anonym: Lenka Veselá <> ( --- )
Kdy: 07. 05. 2020 16:21
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Opravuji a děkuji za pochopení.
Webové stránky odpůrců sloupu:
Hezký den,
Lenka Veselá
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 07. 05. 2020 16:41
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Dívám se, k pronajmutí je ještě doména marianskysloup.eu. Co takhle postavit třeba mariánský solný sloup?
Od: Anonym: P.A.Semi---.pnet.netair.net )
Kdy: 14. 05. 2020 00:26
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Děkuji za odkaz na www.marianskysloup.com
Psal jsem rozsáhlé pojednání v jiném fóru než zde, jsou tam přívětivější a nemažou mi příspěvky:
(Akorát že tady automat podtrhává URL špatně… Když to celé vezmete do schránky, ještě je z toho potřeba odebrat středník, který to tam nalepilo automaticky…)
Ještě to budu muset trochu přeformátovat na otevřený dopis asi Kardinálu Dukovi, ať ten šílený projekt "Mariánského" sloupu zastaví…
Dospěl jsem k tomu, že zrovna tenhle sloup na Staroměstském náměstí je Socha Lži a Nenávisti. Nahoře je Lež, protože Prahu před Švédy zachránila Švédská Lesbická Královna Jezábel a ne Panna Maria, ale je to socha "Svaté EU", protože Žena s dvanácti hvězdami ze Zj12 je Evropa a ne Panna Maria… Dole v patě toho sloupu byly sochy vraždících démonů (jako že prý andělé? ne.), jeden z nich měl rakouskou vojenskou přilbu, a meči a kopími vraždili protestany a české lvíče… To byla ta Nenávist… Nevím, jak věrně to chtějí rekonstruovat, jestli nechají jen tu Lež navrchu, nebo v jaké podobě mají připravenou tu Nenávist vespodu?
Viz Dt16:22 - A nevztyčíš si (posvátný) pilíř, který nenávidí Hospodin tvůj Bůh.
Slovo מצבה "něco vztyčeného" přeložila septuaginta jako στηλην "stelen" známe z našeho slova "stéla", překlad ČEP má "Nevztyčíš si posvátný sloup; to Hospodin, tvůj Bůh, nenávidí.", překlad KB tam má slovo "modla", ale to je nepřesné…
Tento sloup vyjadřoval arograntní a lživou Pýchu Habsburků, jako že prý "my jsme ti jediní praví křesťané a sama Panna Maria to prý potvrdila, když jsme s její pomocí ty ďábelské protestanty zničili"… I když jsem ekumenický katolík, ale dávat Pannu Marii do souvislosti s vítězstvím v krvavé válce (které bylo tou dobou již dojednaný kompromis) je odporné.
A myslím, že jaký měli "shora" z Nebe názor na tohle "Vítězství" v 30-leté válce nám může dosvědčit pan Maunder…
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 14. 05. 2020 06:40
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Hahaha, hehe, cho cho cho
"Prahu před Švédy zachránila Švédská Lesbická Královna Jezábel a ne Panna Maria, ale je to socha "Svaté EU", protože Žena s dvanácti hvězdami ze Zj12 je Evropa a ne Panna Maria"
Veliký výtlem. Mohl byste se živit kreslením pornografických komiksů.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 14. 05. 2020 11:45
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Jsem ctitem Matky Boží jako Jan Hus, ale postavil bych nový sloup jinde.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 14. 05. 2020 14:30
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Jančo, tyhle diskuse nejsou o tom, jestli postavit mariánský sloup. Spory jsou o to, jestli je správné, že se obnovuje tento sloup.
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 07. 05. 2020 16:23
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Dobrý den, nevím, jestli jste se pouze přepsala anebo úmyslně manipulujete, ale webová stránka, na kterou odkazujete, neobsahuje "informace ze strany odpůrců sloupu", ale naopak sdružuje podporovatele obnovy tohoto sloupu.
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 07. 05. 2020 16:26
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Ladislav Cajthaml napsal(a):
 Dobrý den, nevím, jestli jste se pouze přepsala anebo úmyslně manipulujete,  ale webová stránka, na kterou odkazujete, neobsahuje "informace ze  strany odpůrců sloupu", ale naopak sdružuje podporovatele obnovy tohoto  sloupu.    
Omluva, beru zpět, jakýmsi proklikem se mi tam původně načetly jiné stránky, zcela opačné.
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 07. 05. 2020 16:55
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

S obnovením sloupu nesouhlasím, ale nechci to hnát na krev a petici podepisovat nebudu. Když to těm katolíkům (některým katolíkům! protože řada katolíků s obnovou sloupu také nesouhlasí) není hloupé a chtějí tam tu záležitost vztyčovat, nevkusnou maketu původního Mariánského sloupu vzniklého z povážlivých pohnutek, tak ať si to třeba udělají. Je to leda jejich smutná vizitka. Každý, kdo byl někdy v centru Prahy, dobře ví, že sloužit bude hlavně k tomu, aby měli kam močit ožralí britští turisté.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 07. 05. 2020 17:06
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Máte pravdu. Mohli by vypustit sokl, a Marii nechat vznášet dva metry nad zemí.
Od: Anonym: Anonym--- )
Kdy: 07. 05. 2020 17:32
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 Máte pravdu. Mohli by vypustit sokl, a Marii nechat vznášet dva metry nad  zemí.
Souhlasit nemusíte, ale zesměšňovat také ne. Pro někoho je to úkon zbožnosti postavit ten sloup, Panna Maria je pro něj svatá žena, ke které chová úctu. Tak se podle toho chovejte.
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 07. 05. 2020 17:36
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Víte, Jančo, ona je hlavně potíž v tom, že ta maketa sloupu stojí na veřejném prostranství. To patří v kulturním smyslu všem a ne každému, kdo si tam vzpomene něco vztyčovat. Svaté ženě Marii, ke které chovají úctu, mohou přece její ctitelé postavit nějakou parádu v nějakém katolickém kostele nebo na zahradě biskupství.
Od: Anonym: Anonym--- )
Kdy: 07. 05. 2020 18:04
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Ladislav Cajthaml napsal(a):
 Víte, Jančo, ona je hlavně potíž v tom, že ta maketa sloupu stojí na  veřejném prostranství. To patří v kulturním smyslu všem a ne každému, kdo si  tam vzpomene něco vztyčovat. Svaté ženě Marii, ke které chovají úctu, mohou  přece její ctitelé postavit nějakou parádu v nějakém katolickém kostele nebo  na zahradě biskupství.
To se dá říct o Husovi na Staroměstském náměstí také.
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 07. 05. 2020 18:24
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Janča: Možná se nejdřív dovzdělejte co a jak.
Husův pomník na Staroměstském náměstí vznikl roku 1915 k 500. výročí Husovy smrti, objednavatelem byl buď stát nebo magistrát, nevím přesně a nechce se mi to hledat. Rozhodně se nejednalo o církevní náboženskou sochu.
Panna Marie má i v Praze různé jiné sochy a sloupy. Napadá mě na Hradčanském náměstí, ale barokních soch Panny Marie je i bez téhle repliky po Praze i po jiných městech ČR dost.
Od: Anonym: Anonym--- )
Kdy: 07. 05. 2020 18:43
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Ladislav Cajthaml napsal(a):
 Janča: Možná se nejdřív dovzdělejte co a jak.    Husův pomník na Staroměstském náměstí vznikl roku 1915 k 500. výročí Husovy  smrti, objednavatelem byl buď stát nebo magistrát, nevím přesně a nechce se  mi to hledat. Rozhodně se nejednalo o církevní náboženskou sochu.    Panna Marie má i v Praze různé jiné sochy a sloupy. Napadá mě na Hradčanském  náměstí, ale barokních soch Panny Marie je i bez téhle repliky po Praze i po  jiných městech ČR dost.
Stanovil jsi limit soch Panny Marie?
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 07. 05. 2020 18:56
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Janča: Tykačka, jo?
Limit je nechat věci vzniklé v baroku tak, jak jsou a nakládat dnes s veřejným prostorem tak, aby se to shodovalo s principy sekulárního, nábožensky neutrálního a nezávislého státu. V soukromí ať si každý vyznává co chce a k veřejnému prostoru ať se chová jako k nábožensky neutrálnímu. Barokní památky, které vznikly ve veřejném prostoru v 17. a 18. století, nechat jakožto památky na smutné doby diktatury jedné víry a s ohledem na jejich nevyčíslitelnou kulturní hodnotu.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 07. 05. 2020 19:47
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Já nejsem Anonym, tak mě tu furt nevyvolávejte. To už je obsese.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 07. 05. 2020 20:09
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Cože? Tak by vzbuzovala úctu ještě větší.
Od: Anonym: Anonym--- )
Kdy: 11. 05. 2020 17:29
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Jste tu zase umřeli?
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 11. 05. 2020 20:40
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Anonym napsal(a):
 Jste tu zase umřeli?
Né, už jsme to vyřešili.