Téma: Afrika

Od: Anonym: řadový člen čce61.49.7.--- )
Kdy: 03. 05. 2009 23:36
Předmět: Afrika

Navigace: link | přehled | fórum
Dobrý den. Rád bych slyšel názory farářů i obyčejných členů čce jako jsem já na pár věcí které mám na srdci. Zaprvé se jedná o ženskou obřízku, kterou provádějí i křesťané (zdaleka nejen křesťané) v Eritrei, Súdánu, Etiopii, Keni a jiných afrických zemích. Jestli o ženské obřízce nic nevíte, zagooglujte, nebo se podívejte např. sem: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDensk%C3%A1_ob%C5%99%C3%ADzka Samozřejmě, zlo v Africe páchají jak ateisté, animisté, tak také muslimové i "křesťané". Z úst představitelů pravoslavných, katolíků a protestantů a jiných křesťanů jsem ještě nikdy neslyšel odsouzení zvěrstev páchaných "křesťany" v Africe. Občas jsem viděl nějaké dopisy od křesťanských misionářů a jejich krmení hladových křesťanů v Africe. Proti těm misionářům nic nemám, ale mohli by také černoušky učit, co je dobré a co špatné. Oni však mají asi strategii pokřtít co nejvíc oveček a už se nestarají např. o ženskou obřízku. Za druhé se jedná o násilnou evangelizaci, kvůli tomu jsem také napsal celý tento můj názor po shlédnutí videa na této stránce: http://atllanka.net/index.php?text=460-hon-na-carodejnice-v-keni Doufám že se jedná o ojedinělý incident a toto video není pravidlem afrických "křesťanů". Nikdo nic nevidí, nikdo nic neslyší, nevidíme a nechceme vidět zlo v našich (křesťanských) řadách. Jestli budeme mít v kostele nějakou zbírku na Afriku, zvedne se mi žaludek a budu se dlouho rozmýšlet, jestli něco přispěji. Třetí věc o které chci psát jsou kondomy a AIDS v Africe. Je to několik měsíců, co byl papež v Angole a kázal proti kondomům. Já osobně bych naopak kondomy po Africe šířil a šířil bych hlavně osvětu. Domnívám se, že katolická církev je nepřímo odpovědná za šíření AIDS v Africe. Rád bych věděl něco o stanovisku čce ke kondomům. Čtvrtá věc je tato: My křesťané v Evropě vymíráme a jsme demograficky staří a myslíme si, že Evropa je centrem křesťanství. Uvědomme si však, že afričtí křesťané jsou mladí a že v zhruba 50% obyvatel afrického kontinentu jsou křesťané a na tomto kontinentu je také nejvyšší přírůstek křesťanů vůbec. Proto se logicky bude zvyšovat podíl afrických křesťanů na celkovém počtu křesťanů tohoto světa. Afrika má zhruba 1 miliardu obyvatel, z čehož je logicky asi 500 milionů křesťanů, což je o mnoho více než v Evropě, v polovině století by mohla Afrika mít 2 miliardy lidí a tak by pak mohl být každý třetí křesťan tohoto světa z Afriky. I přes vysoký počet křesťanů v Africe stojí tito mimo naší pozornost. Ignorace nepomůže. Takže na závěr shrnutí: 1. ženská obřízka v Africe a její ignorace ze strany evropských křesťanů 2. občasná násilná evangelizace a tiché mlčení evropských křesťanů 3. kondomy, AIDS a stanovisko čce k tomuto 4. vysoký přírůstek křesťanů v Africe a ignorace tohoto ze strany evropských křesťanů Děkuji, zdraví řadová ovečka z čce
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 04. 05. 2009 15:33
Předmět: Re: Afrika

Milý řadový člene ČCE,
na Váš dotaz asi budou reagovat jiní experti na Afriku a ženskou obřízku. Já to nejsem, přesto že etické problémy světa a křesťanstva sleduji a učím zeměpis. Ale domnívám se, že jde o problém mimo horizont tak regionálě omezené církvičky, jako je ta naše. Musím přiznat, že ani nevím, je-li typ ženské obřízky motivován nějakým náboženstvím, či jen kulturou a pověrou. Jen Vám chci doporučit stránky dvou křesťanských lidskoprávních organizací, tam možná odpověď na tyto otázky najdete:

Jinak o oficiální stanovisko ke kondomům si asi napište na synodní radu (). Obávám se, že to však pro ČCE není tak vyznavačsky zásadní záležitost jako pro římskokatolickou církev. Jen je třeba vědět, že papežův názor není ještě nutně závazný pro běžného katolíka, a papaežem hlásané zásady málo který katolík skutečně praktikuje. Tudíž nelze vrdit, že by Papež mohl automaticky za šíření AIDS na africkém kontinentu.
Ale problém je to určitě významný. Křesťanství ovšem není v Africe nováčkem - první křesťanský stát vznikl právě tam, v říši Aksumu.
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 23. 09. 2009 11:36
Předmět: Článek o ženské obřízce

O ženské obřízce se psalo také v časopisu Lidé a země 9/2007 i s číslem konta, přes něj je prý možné podpořit ženy, které obřízku odmítly.
Od: Anonym: Petra---.karneval.cz )
Kdy: 03. 11. 2009 12:28
Předmět: Re: Článek o ženské obřízce

Budete se možná divit, ale o ženské obřízce se psalo také v Českém bratru 2008/16 v rozhovoru s Evou Grollovou nazvaném "O ČEM SE MLUVÍ: Ženská obřízka a AIDS". Rozhovor je volně dostupný na http://ceskybratr.evangnet.cz/index.php?act=detail&;menuid=2&podmenuid=154&idTXT=1917
Asi je pravda, jak píšete, "že jde o problém mimo horizont tak regionálně omezené církvičky, jako je ta naše". Přesto můžeme aspoň trochu přispět prostřednictvím naší Diakonie a programu Diakonie pro Afriku http://www.diakoniecce.cz/index.php?option=com_content&;task=section&id=44&Itemid=463
PS: Omlouvám se za ty odkazy, možná bude nutné je zkopírovat po částech. Líp to neumím.
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 03. 11. 2009 17:50
Předmět: Re: Článek o ženské obřízce

Asi jo, já EČČB moc nečtu, takže to nevím. Ale už jsem jednou někomu radil, jak na takovéto komplikované odkazy: [URL|název, třeba Český bratr]. Ty Vaše by pak vypadaly takto:

Pak to funguje celé.
Určitě bychom se měli zajímat, ale myslím, že některé věci vyřeší snáze lidé, jimž je to i geograficky bližší. My bychom se měli víc zajímat, neunikají-li nám nějaké věci přímo pod naším nosem.
Od: Anonym: Atllanka---.c1.catr.cz )
Kdy: 21. 06. 2009 08:23
Předmět: Re: Afrika

Ze zpětných odkazů jsem došla sem… O obřízce je perfektní článek také zde http://www.atllanka.net/index.php?text=341-je-obrizka-to-co-opravdu-chce-buh s vyčerpávajícími odkazy, doporučuji všechny rozklikat ;)