Liberalizace personálního fondu

Diskuse o liberalizaci personalního fondu a otázkách souvisejících

Odpověď na příspěvek: Re: Stanovisko staršovstva FS ČCE Orlová

Od: Anonym: Jan Dospiva <> ( ---.erkor.cz )
Kdy: 30. 03. 2009 23:35
Předmět: Re: Stanovisko staršovstva FS ČCE Orlová

Ahoj Romane!
Díky za vstřícnou a chápavou oponenturu, Tvým argumentům rozumím. Pokud se s tím ale nic neudělá, malým sborům skutečně hrozí doslova vymření. Tam, kde aktivní jádro sboru tvoří třeba 20 lidí v důchodovém věku, platbu do PF prostě neutáhnou. A pokud jsou administrovaným sborem, není téměř šance, že by do sboru přišli noví lidé. Farář tak plní roli misijního pracovníka, kterých je v církvi nedostatek a stát je neplatí. Jistě, nemůže to stát pouze na faráři, ale ta misijní práce se v takových sborech bez něj neobejde.
Pak se naše církev smrskne na převážně velkoměstské sbory, které na rozdíl od jiných církví nemají zájem zakládat nějaké menší venkovní sbory a postupně se taky zapouzdří do sebe. Tohle se obrátí proti všem.
Sondoval jsem, jak je to v CB - tam sbory platí v závislosti na počtu členů. Větší sbory sice občas brblají, ale chápe se tam, že jde přece o solidaritu, a nikdo to nenazývá socialismem, jak jsem se taky setkal s jednou reakcí.
To bych považoval za ideální, jenže tam nemají v takové míře "papírové" členy. Proto návrh libereckého konventu považuji sice za ne ideální, ale v podmínkách naší církve za nejméně špatné řešení.
Jinak náš sbor se vyhrabal z nejhoršího, je v plusu, "nekopeme" tedy za sebe. Ale to vše díky soudržnosti a obětavosti sboru, a v nemalé míře - díky misijní práci Štěpána Janči.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód