Odpověď na příspěvek: Re: Charles Darwin 2 a papežovy omyly

Od: Anonym: Tomáš Molnár <> ( ---.static.adsl.vol.cz )
Kdy: 14. 02. 2009 22:31
Předmět: Re: Charles Darwin 2 a papežovy omyly

Víte, bratře Dospivo, mám ve sboru lidi velmi exaktně vzdělané - lékaře mikrobiologa například, a ten tenhle rozpor nějak neprožívá. Možná, že se nad tím ještě nezamyslel…
Snažím se Vás ze všech sil pochopit co nejpozitivněji, ale, přiznám se Vám, že mi smysl téhle debaty trochu uniká. Tak jo, lidé si o nás myslí, že jsme blbečci. To asi jsme, ale pro jiné věci. Nikoli pro tuhle.
Mé myšlení není spjato s obrazem světa 5. století před Kristem. A příběh, který se vypráví na pozadí tohoto starého obrazu je mi víc, než tento obraz jest a platí i nad obrazem světa - a stále je to jen obraz, který máme dnes za moderní.
Že Kristovo zmrtvýchvstání protíná všechny naše úvahy - ať už ty exaktní či humanitní a staví je do zákrytu? O tom nepochybuji, neb je to záhlédnutí toho stavu věcí, kdy vše bude jedno v Bohu a Bůh ve všem. Do té doby se musím spokojit s tím, že v mém myšlení zejí díry a neznepokojovat se nad nimi přespříliš. Poukazuje-li na ně někdo, pak mi nezbývá, než poznamenat, že jeho pojetí jich není prosto úplně stejně, ne-li víc, jako to mé. Jen jde o to, kam jde on a kam chci jít já. A to není žádné zatracení, ale řeč o smyslu a cíli bytí.
Nadto ono poukazování se děje na základu předsudků, které jsou v naší společnosti běžné, nikoli na základě opravdové znalosti toho, oč v křesťanství - víře jde. Že je zde také ignorance církevní, je jisté, ale netýká se, myslím, těchto věcí (mluvím o ČCE). Ale je pro církev ničivá. O tom nepochybuji. O tom však jinde na těchto stránkách v brzku.
Dobrou noc TM

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód