Odpověď na příspěvek: Re: Kniha "Další List" vs. h.

Od: Anonym: P.A.Semi---.pnet.netair.net )
Kdy: 15. 12. 2018 23:19
Předmět: Re: Kniha "Další List" vs. h.

"qere perpetuum"
Inu, "qere" je z hebrejštiny a "perpetuum" je z latiny, to bude nějaká novější "chytristika"? (Pardon). Že to předtím někdo Moudrý takto vysvětloval pro mě není argument.
Ani v jedné ze tří učebnic hebrejštiny jsem na tenhle termín nenarazil - ale víte, na staré hebrejštině je pěkné, že má určitou vnitřní logiku a leckteré věci se dají odvodit a třeba doložit na příkladech a dá se někde i ukázat, kde je třeba tradiční slovník (tedy "výklad významu") nesprávný… (A pak, ta vokalizace tam původně nebyla a jejím doplněním byl vytvořen určitý výklad, konkrétní výběr z původních více možných významů, který někde je a někde nemusel být správný.)
Zde konkrétně je "Logika" v tom, že slova s podobnou vokalizací mají podobný nádech (nebo "příchuť"), a já jsem našel samá negativní slova s vokalizací a-veh, a leckterá pozitivní slova s vokalizací o-a, a proto jsem přesvědčen, že v tomto případě není a-veh (negativní) správná, a to přesto, že vím, že leckteří rabíni a pod jejich vlivem leckdo další to tak interpretoval…
Ale jinak si myslím, že i v "Liturgii" i v "Modlitbě" je lepší používat titul "Hospodin" místo jména… (Kdybych k tomu měl uvést poněkud zprofanovaný příklad, také říkáme "pane prezidente" a ne "Miloši", nebo alespoň ti slušní ano… Asi to je nevhodný příklad, omlouvám se…)
A ovšem to jméno má význam, a ten je v češtině zřejmě nejpřesněji "Jsoucnost". Proto také říká Mojžíšovi, že má říct jméno "Jsem který Jsem" (i když nemajíc přítomný čas, v hebrejštině je to v Exodus doslova "Budu", ale myslím, že ten význam je takový… Nemajíc přítomný čas - kromě participia nebo infinitivu (nebo jak se ten tvar jmenuje: "Jsoucí"), a to jméno "Jehovah" je od toho participia (nebo infinitivu?) vlastnost tím "H" na konci…)
Mimochodem, napadlo vás někdy, že hebrejština má kromě dvaceti dvou základních písmen ještě dvacáté třetí "přestupné" nebo vyjímečné, tzv. "reverse nun", použité pro zvýraznění zvlášť významných úseků. Schodou okolností to je jako dvacet tři chromozomů lidské DNA, jeden je u mužů poloviční, a také jako 23 základních amino-acids https://www.quora.com/Which-is-the-23rd-amino-acid , i když ta dvacátá třetí je také spíš vyjímečná … Zajímavá shoda okolností, že…

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód