Krize/Vize ČCE

Otevřená diskuze - jakýsi evangelický think tank, který se pokusí dlouhodobě a systematicky zaobírat situací ČCE.

Odpověď na příspěvek: Re: I. CÍRKEV JAKO BOŽÍ A LIDSKÉ DÍLO

Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 14. 04. 2010 08:47
Předmět: Re: I. CÍRKEV JAKO BOŽÍ A LIDSKÉ DÍLO

 Vyskytuje se tu vlastne vubec nekde nekdo, kdo by nam mohl nejak predestrit  stavajici argumenty ve prospech trvani na tech restitucnich narocich?
Ve vedení ČCE (SR, senioři) je - soudě podle debat na toto téma na setkání v Herlíkovicíh - téměř jednomyslná shoda, že na restitučních nárocích se bude trvat, třebas v jiné podobě, než byl dřívější návrh.
Zde jsou argumenty, jak jsem je zaregistroval a zkusil pojmenovat sám. Nejde ovšem o nic oficiálního! Jen se snažím, aby Tomášova otázka nezůstala nezodpovězena.
1. Komunistický režim nejenže ukradl majetek římským katolíkům, ale také zlikvidoval funkční systém samofinancování ČCE.
2. Jsou-li katolíci ochotni se (třebas z taktických důvodů) o svůj oprávněný nárok na majetek ekumenicky rozdělit, není důvod to odmítat. V této společnosti prostě už napořád poneseme s katolíky všelijaká břemena, proto s nimi můžeme sdílet i "dary"…
3. Pokud stát legitimně dotuje různé volnočasové aktivity a spolky, rozhodne-li se dotovat činnost církve, nemělo by se to odmítnout.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód