Krize/Vize ČCE

Otevřená diskuze - jakýsi evangelický think tank, který se pokusí dlouhodobě a systematicky zaobírat situací ČCE.

Odpověď na příspěvek: Re: I. CÍRKEV JAKO BOŽÍ A LIDSKÉ DÍLO

Od: Uživatel Evangnetu Jan Dospiva <>
Kdy: 06. 04. 2010 01:06
Předmět: Re: I. CÍRKEV JAKO BOŽÍ A LIDSKÉ DÍLO

Jistě, ale zatím jsem si nevšiml, že by zde někdo zastával onu doslovnickou interpretaci a nebral v potaz, že biblický text obsahuje různé literární žánry a že např. poezii nelze číst jako literaturu faktu. Otázka nestojí tak, zda máme brát celý biblický text doslovně, ale tak, zda jej bereme vážně. Je docela evidentní sklon liberální teologie jej zlehčovat a relativizovat právě s poukazem na tehdejší a dnešní úroveň poznání.
Například dnes víme, že Země není placatá a točí se kolem Slunce a že homosexualita (na rozdíl od homosexuálního jednání) není důsledkem osobní volby či dokonce osobního hříchu. Pokud však řeknu, že je sexuální poruchou, podobně jako když řeknu, že naše lidství je porušené bez ohledu na naši osobní vinu, jedná se o hodnotový výrok, osobní postoj, světonázor, který není závislý na úrovni poznání, protože se dotýká konečných filozofických otázek a interpretace světa, o níž nelze na úrovni čistě empirických poznatků a neosobního rozumu rozhodnout, která je správná.
Liberální teologie má však sklon přejímat postoje světa, abychom náhodou nikoho neurazili, a zlehčuje, jak se k čemu staví Bible. Pak je na místě se ptát, k čemu je takové křesťanství, když se od postojů světa v podstatě neliší. To je podle mě základní příčinou krize ČCE.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód