Téma: Tak jek to tedy je?

Od: Anonym: Luboš Tefr---.rsd.cz )
Kdy: 24. 06. 2008 12:59
Předmět: Tak jek to tedy je?

Navigace: link | přehled | fórum
Co se vrátit k původnímu dotazu petra: Jak se evangeliská církev dívá na homosexualitu ? Petr Tomášek to odbyl, že to není otázka klíčová a kazatel ČCE Jakub Dvořák mu doporučil ať si to najde sám. Nemůžu mluvit za evangelíky (a už vůbec ne za jejich orgány), ale jako vnější pozorovatel se často se setkávám s vyhýbavými odpověďmi (které oni považují za jasné a zřetelné) jak už jsem napsal: „Bůh je pravda.“ „ Ježíš je láska.“ Nebo také: „Já nic neříkám, ale na má slova dojde.“
Od: Anonym: anonym88.208.66.--- )
Kdy: 24. 06. 2008 14:14
Předmět: Re: Tak jek to tedy je?

vyhledal jsem to tedy za petra…
v usneseni tretiho zasedani 31. synodu (nejvyssiho organu nasi cirkve skladajiciho se z fararu i laiku) se pravi, ze:
usnesení č. 20: Problematika homosexuálních vztahů
1. Synod s vděčností přijímá dokument Problematika homosexuálních vztahů (viz ↗ http://www.srcce.cz/synod/tisky/tisk19_06.htm#_msocom_2) jako studii k tématu a ukládá synodní radě, aby dokument rozeslala do sborů.
2. Synod ukládá synodní radě, aby požádala autory dokumentu Problematika homosexuálních vztahů (tisk 19/6) o rozpracování tématu do ucelené publikace rozšířené o problematiku sociálně-etickou. Publikace nechť je vydána tiskem pro potřeby církve i veřejnosti.
ja to tedy ctu tak, ze stanovisko cce (bude-li jake, neb nemame magisterium jako cirkev katolicka, toliko poradni odbor teologicky, ktery ovsem nema charakter magisteria) se bude utvaret mmj. na zaklade tohoto dokumentu v cirkvi same. jednoducha odpoved neexistuje, vzhledem k charakteru otazky ani nemuze.
Od: Anonym: petr <> ( ---.244.broadband5.iol.cz )
Kdy: 24. 06. 2008 16:08
Předmět: Re: Tak jek to tedy je?

děkuji, už jsem nedoufal v nějakou smysluplnou odpověď pro laika . . . je až s podivem, jak nesrozumitelně a jak vyhýbavě se dá mluvit. Jistě chápu, že je to diskuse a ta může sklouznout jinam ale stále by její účastníci měli mít na paměti proč se do ní vlastně zapojují, jaký byl ten prvotní důvod.
Děkuji
Od: Anonym: anonym88.208.66.--- )
Kdy: 24. 06. 2008 16:30
Předmět: Re: Tak jek to tedy je?

rado se stalo. zdravim MS
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 24. 06. 2008 19:11
Předmět: Re: Tak jek to tedy je?

Jediná smysluplná odpověď, která však možná není uspokojivá je, že je to předmět debat, ačkoliv nějaké dokumenty přijaty byly. Avšak nelze říct, že by se snimi většina ČCE stotožnila. Někdo je vnímá jako zradu, jiný jako příšlib něčeho lepšího. Taková odpověď je poctivá a pravdivá = stanovisko ČCE v podstatě není. Je to i tím, že na mnoho věcí si skutečně musí přijít každý člen ČCE sám, ke spoustě dalších bolavých otázek neexistují žádná stanoviska. Pokud byste se ptal na osobní názory, tak těch spousta je. Soudím však, že diskuse není o homosexualitě, ale právě o způsobu řešení takových otázek, o podstatě našeho vyznání a o našem vztahu k autoritám, především k Písmu svatému. To však skutečně nevzniklo mimo čas a prostor. Kulturu a širší souvislosti je nutné do toho započítat také, takže nelze z Písma abstrahovat jednoduchá řešení každého problému, který nás aktuálně pálí, ať je kdokoliv žádá po dobrém či po zlém.
Od: Anonym: anonym88.208.66.--- )
Kdy: 24. 06. 2008 21:31
Předmět: Re: Tak jek to tedy je?

pardon, nechci chytat za slovicko, ale mohu se zeptat. odkud cerpate informaci, ze: "nelze říct, že by se snimi většina ČCE stotožnila" ? mozna uplne dobre nerozumim, ale sugeruje to dojem, ze vetsina cce ma s timto dokumentem problem, coz jste asi rict nechtel. a pokud ano, odkud tuto informaci berete? zadny celocirkevni pruzkum, pocitam, nebyl.
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 24. 06. 2008 22:01
Předmět: Re: Tak jek to tedy je?

Milý bratře, hovořím s lidmi a sleduji také diskuse na Evangnetu. Když se před časem jednalo o "registrovaném partnerství" zahlcovaly mi e-mail výzvy, abych modlitbami podpořil politiky, kteří tomu brání. Když jsem je vlídně odmítl a vyzval jejich autory k bratrské a moudré diskusi odpověděli mi, že "Bůh už se postará, abych nemohl kazit jeho ovečky". Ještě mnoho lidí považuje jakou koliv debatu na toto téma v církvi za "moderní výstřelek", lidu Božího nedůstojný. Jistě, můj odhad 50 na 50 je skutečně jen odhad. Na jedné straně to může být víc, na druh méně. Ale ať už máme přání jaká koliv, fakta jsou fakta. Průzkum podle zásad vědecké statistiky jsem pochopitelně nedělal a myslím, že ani nikdo jiný. Bz ohledu na svůj soukromý názor respektuji i názory druhých. Kéž by mi oni spláceli stejně!
Od: Anonym: anonym88.208.66.--- )
Kdy: 25. 06. 2008 00:22
Předmět: Re: Tak jek to tedy je?

asi jsem jen vetsi optimista a mam za to, ze intolerance a radikalita ma vetsi tendenci sve postoje deklamovat, at uz na verejnych forech nebo tak, ze jimi zahlcuje cizi emailove schranky. myslim a verim, ze ta tolerantni vetsina je proste jen mlcenlivejsi.
zdravim Vas MS
Od: Anonym: pepa <> ( 213.29.120.--- )
Kdy: 25. 06. 2008 08:50
Předmět: Re: Tak jek to tedy je?

asi jste opravdu moc velký optimista, pokud jsem poznal hrstku členů ČCE z různých sborů z celého seniorátu, tak jsem měl spíš dojem, že jasná většina je proti a to byli lidé dosti mladí, takže to nebude generační otázka
i když musím říct, že jejich nesouhlas nebyl vůbec nenávistný na rozdíl od spousty katolíků, byl prostě striktně biblický, je to ohavnost a proto je to zakázané, nic víc, a taky neměli potřebu někoho kamenovat za opačný názor, ovšem kdyby se oficiálně prosadilo žehnání homopárům, tak by mnozí měli asi problém ve Vaší církvi zůstat
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 25. 06. 2008 10:54
Předmět: Re: Tak jek to tedy je?

Jak už jsem řekl, tohle si netroufám odhadnout. Bývám velmi často překvapen vstřícnými postoji lidí, u nichž bych se toho nenadál, stejně jako zaskočen výbuchy arogantního odmítání tam, kde jsem čekal postoje spíš opačné. S "pepou" musím souhlasit, že to není generační: u mladých lidí mě občas překvapí velmi konzervativní postoje. Ale zase v katolické církvi jsem viděl vždy překvapivě více ochoty homosexuály integrovat spíš než u nás. Ostatně první homosexuálové, se kterými jsem o problému homosexualita a víra hovořil, byli všichni katolíci. Mám ale, přátelé, pocit, že už je to o něčem jiném, než na co se ptal "petr", a že to už také patří dojiného šuplíku, asi tam, co tyto debaty začaly. Určitě jsou zajímavé otázky nálad a postojů v církvi i způsobů jejich evidence, způsoby komunikace v církvi, výměny názorů a hledání toho, co můžeme snad bez nadsázky nazvat "Boží vůle", ne jen v tak specifickém případě. Máte-li chuť v tom pokračovat, zkuste to nějak nazvat, otevřít chat v příslušné rubrice a sezvat nás tam. Já mám teď dost práce a nic mě nenapadá.
Od: Anonym: anonym88.208.66.--- )
Kdy: 25. 06. 2008 14:30
Předmět: Re: Tak jek to tedy je?

pozdeji rad, ted se pripravuju na zkousku ze systematiky a diskuse na evangnetu mi vyplnuje prestavky mezi kapitolami:-)
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 25. 06. 2008 14:47
Předmět: Re: Tak jek to tedy je?

Že jsem tak smělý, který ročník? A k doc. Štefanovi? Jestli ano, pozdravujte ho.
Od: Anonym: anonym88.208.66.--- )
Kdy: 25. 06. 2008 16:38
Předmět: Re: Tak jek to tedy je?

rocnik druhy, ale u me je to trosku slozitejsi:-)a pozdrav rad vyridim, jen uz neni docent, ale profesor. asi mesic:-)
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 25. 06. 2008 21:14
Předmět: Re: Tak jek to tedy je?

Tak to mu i ode mě pogratulujte.