Téma: ČCE a antikoncepce

Od: Anonym: Ondřej--- )
Kdy: 22. 07. 2019 09:31
Předmět: ČCE a antikoncepce

Navigace: link | přehled | fórum
Dobrý den,
hledám "svou církev". Kromě bible jsem začal číst i K jádru křesťanství od C. S. Lewise. Je to moc pěkná a čtivá kniha, jen u kapitol o sexuální morálce jsem začal přemýšlet, jestli je vlastně křesťanství pro mě "vhodné", resp. jestli je v některých ohledech skloubitelné s tím, co "moderní ateistická společnost" považuje většinou za nezávadné: Ženu totiž nepřesvědčím o tom, že by měla přestat brát antikoncepci. Jednak, nedávno narozený synek se nám narodil o více než měsíc a půl dřív a do budoucna vyvstalo významné riziko, že druhé dítě by mohla porodit ještě dřív. V případě, že se rozhodneme pro druhé dítě, těhotenství to bude rizikové. Kromě toho zatím druhé dítě ani nechceme (malému jsou teprve čtyři měsíce). Rozhodně tak doma neprodám myšlenku, že je vynikajícím nápadem začít nově spoléhat na plodné/neplodné dny, jak jsem se dočetl jinde že je dobré postupovat. Zároveň ženu nechci "otáčet" ke křesťanské morálce, protože myslím, že víra je každého ryze soukromá věc - zda, kdy, jakou cestou k ní dospěje.
Myslím, že mám zásadnější věci na kterých bych měl v životě pracovat, než právě toto. Ale pokud je mezi křesťany antikoncepce vnímána jako vražda, což mě vlastně nikdy dřív nenapadlo, pak se pravidelně spoluúčastním jednoho z nejzávažnějšího hříchu, který je ve stejné rovině jako kdybych vzal kudlu a vrazil ji někomu do zad?
Jak se tedy k hormonální antikoncepci staví ČCE?
A ještě jsem se chtěl zeptat - četl jsem Zásady ČCE - Jiří Gruber, kde se zmiňují právě ohledně morálky a pravidel nějaká "obecná doporučení". Kde bych je mohl najít?
Děkuji a přeji hezký den, Ondřej
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 22. 07. 2019 10:08
Předmět: Re: ČCE a antikoncepce

Ahoj Ondro. Hledat odpověď na otázku antikoncepce je nesnadné. Není mi známo, že by tato církev měla nějaká pravidla, navíc je ČCE církev liberální. ČCE vyzývá své členy, aby se řídili Biblí a moderními vědeckými poznatky. Bible vyzývá k plození (např. Genesis) a myšlenka bránit mu je jí spíše cizí. Věda zjistila ohledně antikoncepce (té hormonální) některé poznatky, které by mohly tvoji nevěřící ženu třeba oslovit. 1. Je to nezdravé - žena užívá léčiva s vážnými vedlejšími účinky (pro mne asi nejvážnější je rakovina prsu a vliv h. a. já osobně považuji za horší než kouření). 2. Otázka etická - h. a. má dva účinky: nejprve bránit početí, účinek ale není 100 %, při selhání prvního účinku nastupuje druhý, ten zabije počatý život (znemožní přilepení opl. vajíčka na děložní stěnu. Matka ale v této fázi nepozná, že potratila. Pokud matka kojí dostane antikoncepci, která má JEN tento druhý účinek. Kalendářní/symptotermální metoda je proti tomu ekologická a je nejspolehlivější, ale pokud se jí člověk naučí (nejjednoduší je samozřejmě zblajznout tabletku). Žena se naučí sledovat na svém těle a podle kalendáře také pozná, zda je plodná. Zbývá střední cesta, například ten spacák na kašpárka. Ve tvém případě je odložení plození asi oddůvodnitelné, církev obecně v oddůvodnitelném případě schvaluje odložení početí vhodnou (eticky) metodou, ale já nejsem zpovědník.
Od: Anonym: Ondřej--- )
Kdy: 22. 07. 2019 12:43
Předmět: Re: ČCE a antikoncepce

Ahoj Martině, děkuju za odpověď. Ještě bych toto vytáhl o úroveň výš. Dosud jsem 33 let (že by to nebyla náhoda? :-) vyrůstal v liberálním ateistickém prostředí, která má vlastně většinu pravidel - morálky a představy "dobrého člověka" společnou s tou náboženskou, s některými věcmi teď asi logicky zápasím - tam kde nevěřící společnost náboženství trochu utekla (nebo opustila). A vlastně mě trochu i překvapilo, co jsem případně budu nucený řešit. Vnímám totiž svoje lidské nedostatky trochu jinde než v té sexualitě, například ve vztazích s rodiči, kde mám co napravovat, nebo třeba v prokrastinaci. Ale jak moc je rozhodující jak důležité vidím svoje nedostatky já? Měl bych se řídit spíše tím nebo striktně vírou, takže bych měl zmíněnou antikoncepci řešit stejně intenzivně jako třeba vztahy? Člověk by asi neměl zacházet s vírou jak se mu zlíbí, na druhou stranu sebe zná nejlépe. Pokud nejsem ochoten přijmout některá pravidla, měl bych raději zůstat nevěřícím, než žít v neustálém pocitu, že něco porušuji (hřeším) a nechci s tím (teď) něco dělat, protože jsem vyrostl v jiném prostředí? Nebo jsou to jen výmluvy? Odsud je ale zase blízko k sebemrskačství, které asi Bůh taky nechtěl..? Otázky zatím jen plodí další desítky otázek… :-)
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 22. 07. 2019 14:02
Předmět: Re: ČCE a antikoncepce

V tom pocitu, že stále něco porušuju, žije každý křesťan, když je upřímný. Důležité je rozhodnutí. Rozhodnutí, že už nechci být ten starý člověk. Naráz se nezmění nikdo. Vztahy s rodiči - a vidíte, v tom jste lepší než já. Já je taky nemám na 100 % a beru to zatím tak trochu na lehkou váhu. Těžko říct, co je důležitější víc a co méně. Existuje mnoho knih a je dobré číst, ale čím víc člověk přečte, tím víc vidí nedokonalost tech, co četl před tím. Netrapte se jízdním řádem první knihy o víře, kterou přečtete.
Od: Anonym: Ondřej--- )
Kdy: 22. 07. 2019 14:18
Předmět: Re: ČCE a antikoncepce

Děkuju za odpověď, zkusím zvolnit v tempu :-)
Od: Anonym: Ondřej--- )
Kdy: 22. 07. 2019 14:40
Předmět: Re: ČCE a antikoncepce

Ještě se zeptám na dvě věci: Je nějaká další dobrá literatura do začátku kromě zmíněného K jádru křesťanství? Objednal jsem si ještě Podstatu křesťanství N. T. Wrighta a Ortodoxii od Chestertona. Přijde mi docela vhodné tím prokládat Bibli. A ještě zpátky na začátek: dalo by se říct, že evangelická církev je vhodnější pro ty, kteří ve víře nebyli vychování a přichází z venčí v dospělém věku, než římskokatolická? Je to vůbec relevantní otázka na začátku cesty?
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 22. 07. 2019 15:38
Předmět: Re: ČCE a antikoncepce

Vhodná církev záleží i hodně od místa bydliště. Jaké církve máte na výběr, jak jejich sbory fungují - může se stát, že narazíte na živý evangelický sbor versus ospalou anonymní katolickou farnost nebo právě naopak. Snad bych navštívil i církve tzv. evangelikální, jsou-li. Ale pozor na sekty, které maji "ve všem jasno a jedinou pravdu". Já asi do začátku bych si přečetl Youcat, v Bibli evangelia, asi od Lukáše. Jinak neumím poradit, já v začátku nečetl, skočil jsem po hlavě do letničního sboru, kde byla formace nově příchozích dobře podchycená. Jo zkuste si vzít v některém katolickém kostele zdarma časopisy Milujte se. To je šikovné čtení. Lze je objednat i na www.milujte.se
Od: Anonym: Marta--- )
Kdy: 23. 07. 2019 07:10
Předmět: Re: ČCE a antikoncepce

Milujte se bych zrovna jako základy nedoporučila, dost manipulativní časopis. Pokud mám dát nějaký odkaz, doporučím Skoblíka https://www.martinus.cz/authors/jiri-skoblik http://ktf.cuni.cz/~skoblik/komentare/etika_pedag.htm
Jednoznačně je důležité osobní vnímání 'co dělám špatně' - tomu se říká svědomí. Jen to svědomí je potřeba vychovávat, ale to v 'dlouhodobějším horizontu'.
Antikoncepce: co takhle kondom? Neabortivní a bez zdravotních rizik pro ženu.
Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 30. 07. 2019 14:27
Předmět: Re: ČCE a antikoncepce

Kondom je hrůza :-( naše spolehlivá a v podstatě celoživotní kontracepce je přirozené "pouštění ven" . Je to spolehlivé a mnoho let vyzkoušené. Nijak to hormonálně nezatěžuje ženu a není to nepříjemné. Nemám z toho ani žádné zlé svědomí, děti máme tři. Zdůraznil bych však, že toto téma je oproti jiným "zesvětštěním" v současné době asi detail. Důležitější je budovat vztah s Bohem i ženou a mít pravidelné pobožnosti (například večer) s modlitbou. Pokud budete mít pravidelné chvíle s Bohem a brát pilulky, je to pro duchovní růst rozhodně lepší než naopak.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 30. 07. 2019 17:25
Předmět: Re: ČCE a antikoncepce

"Vypouštění ven" je co? Myslíš, že když si žena po milování vysprchuje přirození, tak je to spolehlivé? To se mi velmi nezdá.
Od: Anonym: Anonym--- )
Kdy: 31. 07. 2019 08:01
Předmět: Re: ČCE a antikoncepce

Jančo, ty jsi nepolíben sexuální tématikou. Vypouštění ven - vytáhne před ejakulací.