Téma: PF

Od: Anonym: JFPechar <> ( ---.strmilov.indos.cz )
Kdy: 20. 11. 2005 13:36
Předmět: PF

Navigace: link | přehled | fórum
Odečet ze základu daně je dobrý postřeh, ten to řeší. Firmám platím za vykonané služby, což je v případě farářů věc zákonem (258/49Sb.) zakázaná, ale jako argument se to asi použít dá. Personální fond mi však nepřipadá jako dobrý kompromis, protože je to kompromis založený na tom, že budeme mlčet, platit a raději nic neřešit. Stát se zavázal patit církev - chceme to nebo ne? Máme na to "trhnout se" od státní pokladny, nebo ne. Chybí mi kroky, které by církev udělala, aby to alespoň zjistila.
Od: Anonym: Marek Ryšánek---.ostrava.tiscali.cz )
Kdy: 20. 11. 2005 15:32
Předmět: Re: PF

V současné době na to, abychom se trhli od státu, samozřejmě nemáme. V budoucnosti, vzdálené, či bližší nás to čeká.Personální fond je snad prostředek jak se to učit. Aspoň jsem zatím neslyšel o lepším.
Od: Anonym: JFPechar <> ( ---.strmilov.indos.cz )
Kdy: 25. 11. 2005 13:34
Předmět: Re: PF

Nečeká. Tedy mne alespoň nic nepřesvědčuje, že čeká. Velké církve o to nestojí a státu současný stav také vyhovuje - je pro něj mnohonásobně levnější, než kdyby vrátil, co kradeného přechovává a pak ještě trpně přihlížel, jak si lidé (náležitě poučení!) odepisují ze základu daně to, co dali církvi. A navíc vypadá stát jako dobrák, který plní své sliby tím, že církev živí. A přitom jí živí nedostatečně, což demonstruje nutnost existence PF. A tím, že PF zachováváme, tak tenhle švindl státu trpíme
Od: Uživatel Evangnetu Petr Hanč <>
Kdy: 27. 11. 2005 19:43
Předmět: Re: PF

Kdyby stát vrátil církvím ukradený majetek a přestal platit jejich faráře, tak by to pro naši církev bylo spíš negativní. Pokud je mi známo, tak naší církvi stát skoro nic nezabral, takže by nám nic nevrátil. Jediný klad by byl, že bychom byli finančně nezávislí na státu, což by mohlo zlepšit náš obraz u lidí, kteří o placení farářů státem vědí a posílit naši zodpovědnost. Za to bychom museli zaplatit víc do personálního fondu, což by znamenalo zánik některých sborů. Podle mě negativa převažují.
Od: Anonym: JFPechar <> ( ---.gov.cz )
Kdy: 29. 11. 2005 09:53
Předmět: Re: PF

Evangelické požadavky jsou na nějakých 100 miliónech, což pravda (ač se to možná na první pohled nezdá)je opravdu maličko (celkové požadavky jsou na 100 miliardách. Za svou osobu nejsem pro odluku, ale za plné financování státem, protože církve státu v konečném součtu prospívají urovnávají či suplují nefungující sociální vtahy v rodinách, snižují rozvodovost, zrychlují uzdravování v nemocnicích, snižují kriminalitu atd.) Ale musí to být finacování odpovídající potřebám církve a společenské důstojnosti vysokoškolsky vzdělaných kazatelů. Na vyčíslení reálných nákladů v případě odluky čekám už dlouho, ale stále žádná čísla nemám a nejsa ekonom, neodvažuji se je vyčíslit (netuším, jak funguji daně, odvody apod.)