Diskuze k: Zápisek blogu: Nebát se a nekát

„K hříchu nevede mě neřest, nýbrž pudy ušlechtilé: kdybych nehřešil, z čeho bych se kál? A kdo se nekaje není křesťan, nýbrž pohan je a nepřijde do nebe“ (Shakespeare) ----- Nebojím se vykrást trochu Masaryka, abych upozornil na jev, který považuji za zločin horší než krádež, tím hůře, že se tváří jako cosi pozitivního: obsedantní sklon ke kajícínosti. Myslím, že tento hřích je v euro-americké kultuře vynálezem křeťanským (ukáži dále, že je to jev v kulturách, kde křesťanství kořeny nezapustilo, nepochopitelný) dávno však sekularizovaný.

Téma: Nekát se a nekakat

Od: Kazatel ČCE Jiří Hoblík <>
Kdy: 06. 02. 2010 23:23
Předmět: Nekát se a nekakat

Navigace: link | přehled | fórum
Milý daleký Kubo! Možná takto nadepíšu nějaký příspěvek do Českého bratra. Vůbec bych neřekl, že hřích je vynálezem, a teprve ne, že je křesťanským. Prostě se děje v lidské režii a zároveň člověk je v jeho režii. Na druhé straně se téma hříchu stává těžko prvkem sebepochopení moderního člověka, o čemž už se dávno ví, takže pochopitelně působí nerpatřičně a křečovitě. Speciálně evangelickou nehorázností je ovšem to, že problematika nadosobní moci hříchu a osobního hříchu se stávají tématem kázání a tzv. veřejné zpovědi - působí to podobně, jak by působil v kostele striptýz, ale na řeči o hříchu se nedá koukat, takže navyklý člověk si na ně zvykne. Křesťanská kající praxe je pak naprosto zdegenerovaná - a církev je plná chytráků s nosem nahoru až do nebe, kteří nemají minimální sebekontrolu, a co na tom. Atd. atd. Vyměňovat to ale za "charismatický" blažený pocit vlastní spasenosti taky nejde - za takové to "kdysi jsem byl hříšný, ale to mě trápit nemusí, jsem přeci nový člověk…" - jak snadné… Ale myslím, že nekát se v duchovním smyslu je totéž jako nekakat v biologickém smyslu. Znamená to hromadit v sobě odpad a svinstvo. A pak duše trpí jednoduše chronickou zácpou.
Od: Kazatel ČCE Jakub Dvořák <>
Kdy: 07. 02. 2010 11:26
Předmět: Re: Nekát se a nekakat

Některé výroky jsou pochopitelně účelově přemrštěné, ale to je přece běžná manýra (viz ty vynálezy). Musím odpovědět, ale myslím, že je zatím předčasné dělat takové závěry, neboť bude pokračování. Celkem to má 3 bloky. Tobě i dalším musím říct, že mi jde o víc, než co zatím bylo zmíněno. Možná se mi to nepodaří úplně vyjádřit, ale budu se snažit.
Co se týče onoho "charismatický" blažený pocit vlastní spasenosti, rozhodně nic takového neprosazuji. Ale určitě je třeba vzít vážně jistou (sebe)kritickou poznámku, která byla tehdy činěna na adresu našich bohoslužeb nejen z kruhů charismatických, ačkoliv ti ji vyostřili asi nejvíce.
"Vynález" oné kajícnosti ovšem skutečný smysl pokání staví zcela na hlavu (nechci ovšem vystřílet munici pro další části, jistě chápeš), jeho liturgické uchopení jej pak zbavuje jaké koliv účinnosti, přechod do oblasti bontonu, diplomacie a negociační strategie jej pak zcela vyprazdňují. Rozhodně (a to říkám ne jen tobě), nepostavím proti tomu opačný extrém - absolutní nekajícnost, tvrdé sebevědomí. Tyto úvahy stavím nejen na jistých pozorováních, a to ne zdaleka pouze svých, ale je zřejmé, že totéž řešili již starozákoní autoři. Zejména o Jobovi se chci zmínit ve II. syntetické části. Ale jsou i jiná, kratší, ale neméně zajímavá místa.
Ovšem i starý dramatik zjevně věděl, na jaké terče střílet (viz onen úvodní citát).
Od: Kazatel ČCE Jakub Dvořák <>
Kdy: 07. 02. 2010 11:28
Předmět: Re: Nekát se a nekakat

Bohužel nelze vlastní příspěvek smazat, až dodatečně jsem si všiml jedné gramatické chyby, za níž se omlouvám, ale i věcné: ta syntetická část bude III., poslední.