Etika na Evangnetu

Diskuse o tom, jak na Evangnetu konstruktivně diskutovat, jak přispívat, aniž bychom se vzájemně napadali.

Odpověď na příspěvek: Re: (ne)diskuse

Od: Kazatel ČCE Filip Keller <>
Kdy: 13. 07. 2017 14:23
Předmět: Re: (ne)diskuse

Odpovím nejprv ještě na Vaši otázku výše, proč provozujeme něco, čemu nevěřím. Evangnet provozujeme kvůli mnoha jiným věcem, než jsou diskuse. Ty jiné věci snad dávají smysl, byť třeba nejsou dokonalé.
V mnohém s vámi ohledně diskusí souhlasím. Ovšem žádné řešení není ideální, resp. toho, které naznačujete - nevím (po mnoha různých pokusech), jak dosáhnout. (Jen podotknu, že existují uzavřené diskuse pro konkrétní skupiny uživatelů - většinou pracovní nebo zájmové skupiny)
Evangnetí diskuse prošly různými proměnami. Původně byly úplně otevřené - to byla postupná cesta do pekel (nebylo síly, jak filtrovat). Pak jsme diskuse uzavřeli pouze pro registrované. Výsledek byl více méně naprostý útlum. Následně jsme opět diskuse otevřeli, tentokrát alespoň s běžnou kontrolou spamu. Zhruba v souvislosti s tím, jsme rozjeli blogy a vyzvali několik kazatelů ČCE (snad i nejen kazatelů), aby se blogy využili i jako podklad pro kultivované diskuse. Chvíli to fungovalo, pak ovšem dva největší bloggeři založili Svobodné protestatnské stránky, protože Evangnet zhodnotili jako nedostatečně svobodný a odešly (i se svými dříve publikovanými blogy). Detailní důvodu mi nejsou známy. Postupem času opravdu diskuse opět více měné zmizely vyjma zmiňovaných diskutérů-trollů. A je velkou otázkou, jestli tedy diskuse neuzavřít pouze pro registrované. Jaký bude výsledek ovšem víme.
Máte pravdu v tom, že chybí někdo, kdo by se diskusím věnoval. Čemu opravdu nevěřím (po těchto mnohých zkušenostech) je vize, že Evangnet (nebo kdokoli jiný) nabídne prostor a uživatelé ho využijí. Muselo by být víc lidí jako Aleš Wrana nebo teď Jiří Tengler, ale ukazuje se, že to není touto cestou reálné (Stejně tak nemohl fungovat a nefunguje podobný pokus vycházející před časem od Českého Bratra a církevních stránek. Tady zas jen podotknu k Vaší poznámce výše, že vztah spolupráce mezi Evangnetem a ČCE také prošel různými proměnami až k současné dobré kooperaci dle možnosti a schopností jedné i druhé strany).
ČCE je malá církev a zdá se mi, že v této oblasti máme víc platforem, než jsme schopni využít: Evangnetí diskuse, FB skupina Přátelé ČCE, Svobodné protestantské stránky, Christnet. Možná ještě něco? Nesejdeme se a kapacity jsou omezené.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód