Supervize kazatelů a kazatelek

Diskuse o připravovaném návrhu supervize kazatelů a kazatelek v ČCE

Odpověď na příspěvek: Re: Nezdá se vám supervize drahá?

Od: Anonym: David daggie Geisler <> ( 195.113.170.--- )
Kdy: 27. 08. 2009 20:56
Předmět: Re: Nezdá se vám supervize drahá?

Dovolil bych si souhlasit s br. Šamšulou - ano žijeme ve světě, který je definován jako "padlé stvoření". Pohlédneme-li do textu Pavlova Listu Římanům 8,18-25, tak je tam tato pozice světa i církve velmi zřetelně ukázána. Svět sténá. Ale i my v církvi sténáme. Pro nás je to však jiný druh sténání. Dovolil bych si celé to naše současné bytí - i se všemi dnešními nářky nad stavem Božího lidu i světa, nad supervizemi farářů, nad chozením za psychology, nad bezdomovci, nad politiky etc. - nazvat "sténáním v naději a víře". Ve víře v Beránka, ukřižovaného za naše nepravosti a vzkříšeného Spasitele, Ježíše Krista a v naději na jeho druhý příchod.
Možná, že i my, kteří se staráme o lidi na dně způsobem, který br. Hanák kritizoval (bereme si např na pomoc psychologii atd.), máme "milost sténat za tyto lidi v naději a víře". Protože v Ř 8,26-27 je nám řečeno, že když už si nevíme jako dítka Boží rady (a to myslím bývá v našem oboru dost často), tak Duch se za nás přimlouvá. A pomáhá nám. O tom bych mohl hovořit dlouho…
Třeba by bratři faráři a sestry farářky v evangelické církvi potřebovali taky někoho, kdo by za ně (nebo spolu s nimi) "sténal v naději". Nevím… Ale odbornou pomoc v supervizi - kterou chápu jako podanou ruku odborníka odborníkům - bych jim neupíral. Spíše bych se zajímal, jak se supervize v jejich případě osvědčuje. A jakou jinou pomoc by třeba potřebovali, aby mohli kvalitně pokračovat ve své práci.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód