Krize/Vize ČCE

Otevřená diskuze - jakýsi evangelický think tank, který se pokusí dlouhodobě a systematicky zaobírat situací ČCE.

Odpověď na příspěvek: Re: VII - ORGANIZACE, SPRÁVA A MANAGMENT CÍRKVE

Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 24. 02. 2011 10:21
Předmět: Re: VII - ORGANIZACE, SPRÁVA A MANAGMENT CÍRKVE

Podle mých zkušeností není situace u nás vůbec tak výjimečná. Čtvrtina, možná třetina sborů nemá problém s chutí laiků zapojit se účastí i spolupodílem do svého života i práce.
Spolupůsobí tady, dle mého názoru, dvě hlavní skupiny faktorů:
První skupinou jsou jakési objektivní vlivy, které nedokážeme zvrátit, můžeme na ně jen reagovat a moudře se jim přizpůsobit (např. vylidňování některých venkovských oblastí, kde byl dříve evangelický živel velmi silný…). Nepatří Vámi zmiňované sbory do skupiny, která je těmito vnějšími negativními vlivy zásadně ovlivněna?
Druhou skupinu faktorů ovlivnit můžeme, a právě tam podle mně patří především nasazení a způsob práce faráře a staršovstva. Uznávám, že to jsou spojité nádoby, že nejen farář ovlivňuje staršovstvo, ale také staršovstvo faráře.
A tady podle mně často hraje důležitou roli chybějící zpětná vazba. Faráři často nikdo neřekne nebo nenapíše, že jeho Ein-Mann-System nebo neinspirující způsob práce s Biblí pomalu ničí sbor. Starší od nikoho neuslyší, že jejich zahořklost nebo lenost pomalu ničí jejich sbor. Obě strany bychom si tu a tam měly nechat nastavit zrcadlo: Při přípravě dotazníků a výročních zpráv, při vizitacích atp…

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód