Krize/Vize ČCE

Otevřená diskuze - jakýsi evangelický think tank, který se pokusí dlouhodobě a systematicky zaobírat situací ČCE.

Odpověď na příspěvek: Misie "inkarnované církve"

Od: Uživatel Evangnetu David Geisler <>
Kdy: 17. 11. 2010 14:27
Předmět: Misie "inkarnované církve"

Já bych si dovolil přispět do diskuze třemi citáty z mých aktuálních studijních materiálů do předmětu Teologie v sociální práci:
"…- Církev je církví jen pokud je tu pro druhé. - Tato pregnantní formulace evangelického teologa D. Bonhoeffera je odrazem skutečnosti, že "diakonicita" není jedním z mnoha poslání církve, ale úkolem základním a podstatným…"
"…Církev by zradila sebe sama, kdyby v trpících a chudých neviděla primární adresáty svého poslání. Stejně jako Kristus i ona se musí konkrétně inkarnovat do utrpení, bídy, bolesti a smrti lidí, kterým má sloužit. Bez toho by eklesio-logika nebyla christo-logická a duch církve by již nebyl Duchem Božím…"
"Pokud se organizovaná podoba institucionalizované diakonie poskytne alibi diakonické abstinenci jednotlivých farních komunit a sborů, tedy pokud se delegace diakonického závazku z roviny jednotlivců a komunit přesune jen na organizované diakonické subjekty, bude to znamenat ohrožení podstaty křesťanského života jak jednotlivých věřících, tak celých komunit. Neboť jak může být ve farních sborech a společenstvích správně hlásáno evangelium, vysvobozující a vykupující poselství, když trpící a chudí uvnitř (možná i vně? - pozn. DG) životního prostoru komunity jsou věřícím neznámí?"
My protestanti - evangelikálové stejně jako evangelíci - jsme se léta soustředili na ZVĚST EVANGELIA …a mínili jsme tím hlavně její "slovní pojetí". Zaměřeni jsme byli hlavně na kvalitu. I když někteří hleděli často jen na kvantitu.
Jenže… jenže nejde o kvalitu či kvantitu "našeho slova". Tady jde o "zvěst evangelia". Evangelium bylo, je a vždy bude nejen SLOVEM BOŽÍM, ale i ČINEM BOŽÍM v Kristu. Ve 20. století se však vlivem různých modernistických vizí v církvi novozákonnímu pojetí církve (jako inkarnované zvěsti) moc nedařilo. Je dost dobře možné, že trendy v protestantismu dnes(např. hnutí Emerging Church) mohou být takovou "připomínkou potřeby inkarnace církve".
Vždyť i Kristus sám nás učí, že "…sluha není větší než jeho pán a posel není větší než ten, kdo ho poslal." (Jan 13:16)
Misie dle mého názoru musí být pojata celostně. Protože pak je "pole zúrodněno a semeno snadněji vyklíčí…"

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód