Krize/Vize ČCE

Otevřená diskuze - jakýsi evangelický think tank, který se pokusí dlouhodobě a systematicky zaobírat situací ČCE.

Odpověď na příspěvek: Re: plat faráře

Od: Uživatel Evangnetu Tomáš Němec <>
Kdy: 16. 11. 2010 09:57
Předmět: Re: plat faráře

Pokud farář dělá svou práci dobře, měl by mít alespoň zhruba stejný plat v chudičké Horní Dolní i v našich bohatých městských sborech. Mám pocit, že např. u učitelů to tak ještě pořád je, ne?
Jen pro upřesnění, jak je to u těch učitelů. Výše tzv. nárokové složky mzdy, tj. tabulkový plat, by skutečně měla být na všech místech republiky stejná, přestože výše tzv. normativů (částka, kterou kraj platí škole na žáka) se kraj od kraje výrazně liší. Přitom od státu dostávají kraje stejně (což tedy také nechápu). Ale zpět k učiteli. Rozdíl, dříve podstatný, tvoří tzv. nenárové složky mzdy, tj. osobní ohodnocení a odměny. Před nějakými deseti lety byl tento rozdíl poměrně znatelný (cca 1/3 výsledné mzdy). Postupně, tím jak stát přidával na nárokové složce, kteréžto zvýšení hlasitě vytroubil v médiích, a ubíral na nenárokové, což přešel mlčením, se rozdíl téměř setřel. Zodpovědní ředitelé škol tak mají v rukou čím dál méně možností, jak motivovat své učitele, protože co si budeme povídat, o peníze jde vždy až na prvním místě.
Plat faráře by měl být, dle mého, složen obdobně. Stát hradí nárokovou složku mzdy. Jeí výše je určena tabulkou. O podobu tabulky nechť odhodlaně bojují představitelé farářského stavu (podpořeni laiky) se státem. Nenárokové složky - dlouhodobější osobní ohodnocení a jednorázové odměny - nechť jsou předmětem smlouvy, nebo třeba dohody o provedení práce, mezi sborem a farářem. Zde by se dala zcela konkrétně zohlednit řada věcí: kvalita bydlení, vybavenost kanceláře, sborový vozový park, množství sborových aktivit s účastí faráře atd. Kdo jiný má posuzovat poměr - výkonnost/odpovídající saturace faráře - při celoplošném přerozdělování prostředků, tak jak se to děje nyní? Budou snad faráři posílat na nějaké ústředí seznam svých mimořádně hrdinských skutků? Nebo se budou každý měsíc na pastorálce hádat o to, kdo z nich byl pracovitější? Navíc jste mě, bratře Mazure, v reakci na můj původní příspěvek odpověděl, že na fond rezervy pro případ odluky si dnes nikdo ze zúčastněných nehraje. Na co je tedy použito oněch 95%, jestliže na platy farářů se uvolňuje 5%? (Vy navrhujete 10-20%, což je podle mě jen kosmetická úprava). Děkuji Tomáš Němec

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód