Krize/Vize ČCE

Otevřená diskuze - jakýsi evangelický think tank, který se pokusí dlouhodobě a systematicky zaobírat situací ČCE.

Odpověď na příspěvek: Re: plat faráře

Od: Uživatel Evangnetu Pavel Duchan <>
Kdy: 16. 08. 2010 15:28
Předmět: Re: plat faráře

Víte, být ve sboru znamená také SLOUŽIT sboru. To, že někdo platí za "servis" je pěkné, ale osoběn si vlastního přispění cením výrazně více. Takže "zaplatím ráda za servis, se kterým budu spokojena" je věta, která se mi velice příčí. (Čímž neříkám, že se nedá sboru "sloužit" přísunem peněz, nicméně pokud by to měl být postoj "já platím a ty muziko hraj!" tak takový považuji za mizerný, abych byl slušný).
Proč to lidé dělají, když to nenese? Třeba právě z důvodu "poslání", ale co jsem slyšel, tak hlavním důvodem odchodem duchovních ze služby církve jsou peníze.. Ona to není hitparáda. Jinak pokud chcete znát plat duchovních, je k zjištění http://www.mpsv.cz/files/ip/nv566_2006p2.pdf 2. platová třída. Sama posuďte.
Americký model je nejlepší cesta k populismu a lacinému prodeji instantních zázraků. Rozprodávání kostelů se vám líbit nemusí, to se nelíbí asi nikomu, ale stačí se podívat na čísla, co stojí údržba kostela, uvědomit si, že jsou vesnice, kde má ČCE dokonce dva (dědictví vzniku) a pak ty peníze chtít po 4 stařenkách a jedné mladé dvojici, co do kostala chodí a přijdete na to, že mít ve vitríně rozbité zlaté hodinky, když máte hlad a nemáte kde bydlet je docela komfortní chování..

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód