Krize/Vize ČCE

Otevřená diskuze - jakýsi evangelický think tank, který se pokusí dlouhodobě a systematicky zaobírat situací ČCE.

Odpověď na příspěvek: Re: liberální theologie

Od: Uživatel Evangnetu Jan Dospiva <>
Kdy: 06. 04. 2010 23:03
Předmět: Re: liberální theologie

Důvod, proč s tím pořád otravuju v tomhle vlákně, je obava, že i kdybychom se na hlavu stavěli, odmítli církevní restituce, jakkoli změnili organizaci církve, církevní zřízení a řád členství v církvi, modernizovali ostošest, Bůh tomu nepožehná, pokud se nevrátíme k autoritě Písma.
Jsem si ale vědom, že to přesahuje rámec téhle diskuse a že je to spíš záležitostí formování teologického proudu uvnitř naší církve, který bude určitou protiváhou převažujícímu uvažování a který může být přínosem, pokud bude vystupovat kultivovaně, s bratrskou láskou a nezabředne do kalných vod nenávistného fundamentalismu.
Platforma Krize/Vize nechť přinese škálu dobrých podnětů. Trochu se ale bojím, že se v té škále ztratí nějaké jasné a rozhodné slovo, které rozčeří stojatou hladinu, protože jeden by odmítl peníze od státu, druhý by církev modernizoval, třetí chce vyznavačskou církev, čtvrtý upřednostňuje liturgickou obnovu a pátý pořád prudí s trochou toho evangelikálního příslupu k Písmu, přičemž obecná shoda na všech těchto bodech nepanuje.
Proto navrhuji sepsat prohlášení, že tzv. církevní vyrovnání není legitimním požadavkem Kristovy církve, a vyzvat synodní radu, aby se jejím prostřednictvím ČCE zřekla těchto nároků a distancovala se od nich. A učinit toto prohlášení a výzvu otevřeně, poskytnout ji médiím jako zřetelný signál pro veřejnost, že část evangelíků se odmítá na tomhle podílet. Zaručuji, že to nezůstane nepovšimnuto a bez odezvy. A ať to podepíše, kdo s tím souhlasí.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód