Odpověď na příspěvek: Re: Hľadám cirkev, kresťanskú

Od: Anonym: Jana141.170.144.--- )
Kdy: 12. 06. 2015 19:22
Předmět: Re: Hľadám cirkev, kresťanskú

Ahoj Rasťo. No to jsi vydržel u ČCE dlouho. Mně bylo toto nabídnuto (odchod z církve) po 6 letech, že jestli chci něco víc v duchovní oblasti, než co sbor nabízí (nedělní bohoslužby), mám jít do jiné církve.
Ta otázka je docela těžká. Zkusila bych to rozdělit na 2 věci.
1. Války obranné - když na naši zemi zaútočí cizinec, vyvražďuje naše obyvatele, naše rodiny… V tomto případě si myslím, že je povinností křesťana, aby šel do války.
2. Války útočné - to když my jdeme někam někoho okupovat. Například to vidím v tom, jak USA a EU nyní okupují Ukrajinu, nebo prostě jak USA válčí v jednom kuse proti kde komu. V takovém případě se křesťan nemá účastnit války.
A nyní co s těmi kaplany, kteří slouží v útočných válkách. Záleží asi na tom, co tam dělají. A to já nevím. Myslím si ale, že máš pravdu v tom, že tam asi těžko protestují proti okupaci. Tady bych řekla, že se církev opravdu jakýmsi způsobem podílí na válce útočné. Jedině že by tam fakt seděli v zákopu a modlili se proti válce a okupanty přesvědčovali o tom, aby jeli domů. Pak by to bylo v pořádku. Ale tak to asi není. Nebo je? Já nevím.
Pak je druhá skupina kaplanů, co nevyjíždějí na tyto útočné akce, ale slouží zde v naší zemi a jsou proti útočení. Co slouží tady u vojáků, co se na útočení nepodílejí a ani se to nějak nepředpokládá, že by šlo o oddíly, co se cvičí na útok na někoho. Takových různých vojenských jednotek je hodně v různých městech. Starají se o sklady, techniku, hlídají munici… Proti těmto kaplanům nemám výhradu. Pokud takoví ale vůbec existují. Nebo pak kaplani ve věznicích - řeklo by se, že duchovně pomáhají darebákům, co jsou právem zavření. Ale tady vím, že oni se je tam snaží vést k uvědomění si spáchané viny, k pokání a obrácení.
Je to zajímavá úvaha, asi se o toto začnu víc zajímat taky. Nevím, jak si to přebraly jednotlivé církve, co v tom vidí. To by stálo za to požádat nějaké církve o vyjádření.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód