Odpověď na příspěvek: Re: Arabští křesťané NG 6/2009

Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 25. 12. 2009 12:34
Předmět: Re: Arabští křesťané NG 6/2009

Ačkoliv mi výpad "uživatele Evangnetu" Petra Tomáška přišel ne úplně moudrý, měl ten dobrý následek, že upozornil na Moniku Šlejerovou a že jsme si mohli vyměnit pár e-mailů. Z nich jsem vyrozuměl, že se chystá vydat knihu.
Nevím, co někteří naši faráři a "intelektuálové" mají proti Vánocům a dárečkům pod stromečkem, já tam jako dar od manželky nalezl právě knihu Moniky Šlajerové PALESTINSKÁ CÍRKEV DNES - politická a theologická problematika (ISBN 978-80-87378-02-1; vydal Pavel Mervart, Červený Kostelec 2009) a mám z ní dětinskou radost, takže se s tím dárkem musím hned pochlubit.
Nechci předstírat, že jsem ji celou noc četl, stačil jsem ji pouze v určitých chvilkách prolousknout. Na nějakou recenzi je tedy brzo. Přesto ji chci všem doporučit, neboť pozoruhodná je jak svým obsahem a šíří záběu, tak i předmluvou prof. PhDr. Luboše Kropáčka, CSc. Neuhýbá před historicko-politicko-sociologickými vektory daného problému, ale nezůstává jen u toho. Je to kniha vskutku theologická, neboť prve zmíněné nazírá z hlediska hermeneutického a systematického. Že jde o knihu na jejímž sepsání se podílela i víra, ne jen vědecká erudice, se pozná mimo jiné i na tom, že ústí do výzev k modlitbám za bratry a sestry arabské křesťany.
Přináší hodně zajímavých postřehů i pro zájemce o filosofii, o dějiny filosofie, neboť arabské křesťanství se podílelo na šíření aristotlského myšlení v arabském světě. Pro svůj hermeneutický zájem pak všem, kdo se zeneprázdněni prací na vinici Páně nepřestali věnovat četbě a studiu Písma svatého.
Seznamuje s výzanmem arabských křesťanů pro arabskou kulturu, arabský svět, ale i pro islám. Analysuje i vztahy křesťanů a muslimů, zvláště pak jejich vývoj v posledním století, rovněž pozici arabských křesťanů v blízkovýchodních konfliktech, zejména po vzniku Izraele. Celý problém je složitější než jen to, kdo kope za Židy a kdo za Araby. Jeví se čím dál tím méně černobílý.
Petra Tomáška však musím zklamat: i z knihy vyplývá, že jsou tito křesťané vskutku zapomenutí, někdy zapomínáni záměrně, neboť se nedají příliš snadno včlenit do diplomatických a geopolitických koncepcí, celou blízkovýchodní problematiku svojí existencí komplikují. Tím spíš bychom na ně neměli zapomínat. Církev, tak zaujatá sebou samou, zavalená svými problémy a regionální omezeností, jakou je ČCE, má sklon zapomínat na to, co nám připomíná 1Pt 5,9b. Už proto je užitečné si takovou knížku přečíst. Autorka je navíc připravena uspořádat pro sbory a senioráty na dané téma programy. Doporučuji tedy i ji samotnou sborům a příslušným seniorátním odborům.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód